Новините днес
Политика

Надежда Йорданова: Един от побойниците на протестите бе назначен в Бюрото за защита на свидетелите лично от Гешев

Публичният дебат за закриване на специализирани съд и прокуратура бе проведен вчера. В рамките на 12 месеца дебатираме тази тема с главния прокурор за трети път. Разгледани са всички негови аспекти. Това каза по БТВ правосъдният министър Надежда Йорданова във връзка с промените в закона за съдебната власт.

Законопроектът е в парламента и други форми на дебат към момента не виждам с какво ще допринесат. В рамките на 9 часа всички страни имаха възможност да кажат  своите становища, включително и главния прокурор. 


Всяко твърдение на главния прокурор е квалификация. Има гаранция, че висящите дела в съдебна фаза ще бъдат довършени от същите съдии, които в момента ги гледат. Дали има бум на престъпността, може да каже МВР. При мен данни за това не са дошли. Дали ще бъде юридическа катастрофа закриването – да припомня че се наложи на депутатите да пояснят, че не става въпрос за закриване на цялото правосъдие, а на един съд – специализиран и две прокуратури. Т. е съвсем малка част от компетентните органи. 


Има не само един, а много резонни препоръки, които фокусирано целят да подобрят нашите предложения. За това как да се уреди статута на магистратите – да се вземе предвид житейската ситуация на всеки. Ще ги имаме предвид между първо и второ четене. 


Законопроектът бе предложен на обществено обсъждане. Получиха се много становища. Асоциацията на прокурорите казаха вчера, че министерство на правосъдието е разгледало техните бележки.


Трябва да акцентирам върху отговорността на ВСС. Преназначаването на магистратите е отговорност на ВСС и те трябва да се справят с нея.  

Един от побойниците на протестите бе назначен в Бюрото за защита на свидетелите лично от Гешев. Време е  да приемем, че всяка институция трябва да носи своите решения.

Подобни новини

Радев: „Смачкани” досъдебни производства, преследване на неудобни… Спецсъда не дава аргументи в своя защита

Novinite-dnes.bg

Хаджигенов: Каскета крепи ”Възраждане”, в МВР цари безпросветна тъпота

Novinite-dnes.bg

/ВИДЕО/ Карбовски се отказа от номинацията за СЕМ: Горещ първи коментар и среднощно видео

Novinite-dnes.bg

ДПС иска премахване на възможността за „ин хаус“ процедурите. Върху тях тегнело подозрението на обществото, че са врата към корупционни практики

Novinite-dnes.bg

Атанас Славов: Правят всичко възможно да съхранят Гешев, защото има недовършена работа

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар