Новините днес
Свят

НАТО: Няма непосредствен риск Русия да използва ядрени оръжия при операцията в Украйна

НАТО не вижда непосредствен риск Русия да използва ядрени оръжия по време на операцията в Украйна, заяви зам-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана в интервю за телевизия Digi24, цитирано от Фрогнюз.

„Не виждаме елементи от военен характер, които да показват използването на такива оръжия“, каза той. „Със загриженост обаче отбелязваме, че реториката по тази тема се засилва и по наша оценка това е по-скоро елемент на психологически натиск както върху Украйна, така и върху населението в страните от НАТО и в демократичните страни. Иначе не виждаме непосредствен риск от използване на такива оръжия“.

Джоана смята, че конфликтът в Украйна ще бъде продължителен. „Ситуацията на територията остава тежка“, каза той…Съдейки по това как изглежда положението на територията, по сили от двете страни, вероятно конфликтът ще бъде дълъг.

Заместник-генералният секретар на НАТО смята, че в момента няма военна заплаха за Молдова и Грузия. „Но ние предвиждаме провокативни действия под фалшив флаг, за да се създадат трудности не толкова за Република Молдова, колкото за украинските сили в Западна Украйна, близо до Одеса“, добави той, цитиран от БГНЕС.

Подобни новини

Путин: Москва все още е отворена към дипломатически път за разрешаване на конфликта

Novinite-dnes.bg

Иво Инджев определи изказванията Радев като провокация и го посъветва да си мери думите

Novinite-dnes.bg

Украйна обстрелва крайцер „Москва“, сериозно повреден е

Novinite-dnes.bg

Байдън: Ако Русия нахлуе в Украйна няма да има „Северен поток 2“

Novinite-dnes.bg

Съпругата на Медведчук се моли на Зеленски да освободи любимия ѝ. Жали се и на Ердоган

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар