Новините днес
Свят

НАТО се съгласи да изпрати четири бойни групи, включително и една у нас

С четири бойни групи на НАТО ще бъде подсилен Източният фланг на Алианса. Една ще бъде изпратена у нас. Другите три ще се разположат съответно в Румъния, Словакия и Унгария. Съгласие днес е постигнато по време на разговорите на върха в Брюксел.

На сушата ще има значително повече сили в източната част на алианса в по-висока степен на готовност. Във въздуха ще бъдат разположени повече самолети, а в морето ще има постоянни ударни групи, подводници и бойни кораби, обясни Столтенберг пред журналисти. Това е резултат от съгласието в НАТО да помогне допълнително на Украйна.

“Живеем в нова реалност в областта на сигурността”, посочи Столтенберг.

Страните в Алианса координират и усилията си по отношение на гарантиране на енергийната сигурност. Това включва диверсификация на източниците на доставки и намаляване на зависимостта от руския нефт и газ.

Лидерите на западния военен алианс НАТО се съгласиха да укрепят отбраната си на изток в отговор на руската инвазия в Украйна.

„Активирахме плановете за отбрана на НАТО, разположихме елементи от Силите за реагиране на НАТО и поставихме 40 000 войници на източния ни фланг“, обявиха те в съвместно изявление след разговорите в Брюксел.

Подобни новини

Лукашенко подписа смъртно наказание

Луиза Яканаджиян

Няколко бойци от подразделението за специални операции на британските въоръжени сили са пристигнали в Украйна

Novinite-dnes.bg

Новак Джокович беше задържан от австралийските власти преди утрешното съдебно заседание

Novinite-dnes.bg

Нешков: Това е първият премиер който не скланя глава пред Гоце Делчев. Мисля, че той дължи обяснение

Novinite-dnes.bg

UK: Украйна успешно отблъсна многобройни руски нападения в Донбас

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар