Новините днес
Политика

Не е за вярване. Прокуратурата иска съдействие от ОАЕ за онлайн разпит на Божков

Софийската градска прокуратурата ще изпрати молба за правна помощ до Обединените арабски емирства за разпит чрез видеоконферентна връзка на Васил Божков в качеството му на свидетел.

Разпитът е част от разследването, свързано с бившия премиер Бойко Борисов, пиара му Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов, по сигнал на Божков, че е бил жертва на изнудване.

Тъй като България няма договор за правна помощ с Обединените арабски емирства, молбата е основана на принципа на взаимност. Това означава, обясняват от държавното обвинение, че местните власти трябва да преценят допустим ли е по тяхното законодателство такъв вид разпит.

„Единствено по този ред е възможно да бъдат събрани по законосъобразен начин свидетелски показания, тъй като връзка само чрез технически способи – Skype, Viber и други не би породила правни последици и събраните данни не биха могли да се ползват като доказателства“, уточняват от прокуратурата.

Вчера стана ясно, че  рамките на това разследване на разпит в понеделник е призован бившият министър-председател Бойко Борисов.

Подобни новини

Митов: Ако се наложи техника и персонал да бъдат разположени в България и правителството има смелост да направи такова нещо, ние ще ги подкрепим

Novinite-dnes.bg

Хаджигенов: Гешев държи корупцията, а именно тя е това, което изкарва децата ни в чужбина

Novinite-dnes.bg

Рашков съобщи за ДПС активисти, заплашвали с граждански арест полицаи

Novinite-dnes.bg

Мая Манолова: Никой, гласувал за промяна, не е гласувал за възпроизвеждане и надграждане на модела на ГЕРБ

Novinite-dnes.bg

Й. Николов и Б. Станкушев: Европейската прокуратура се опитва да заобиколи прокуратурата на Гешев. Защото прокуратурата на Гешев и Цацаров целенасочено и дълги години отказва правосъдие в България

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар