Новините днес
Политика

Николай Василев прогнозира „нечувана изолация” за Русия. Ще видят голяма бедност и разруха, „все едно са нападнали себе си”.

Финансистът и бивш министър на икономиката Николай Василев прогнозира „нечувана изолация” за Русия. По думите му руснаците ще видят голяма бедност и разруха, „все едно са нападнали себе си”.

„Ще загубят и те човешки животи, ще има и икономическа разруха, но преди нея слагам непоправимата морална щета“, заяви той пред Нова телевизия.

Той обясни, че до момента БВП на Русия е 1 трилион и половина долара.

„Ще настъпи силна рецесия, която според мен започна миналата седмица. Тя ще бъде в размер на стотици милиарди годишно и то години напред. Вместо Русия да бъде просперираща и модерна, ще се върне ужасно назад и много в страни“, смята Василев.

Той припомни, че за броени дни рублата е загубила една трета от стойността. Освен това цялото финансово богатство на руската нация на финансовите пазари се е „изпарило до нула за дни“.

„Най-голямата руска банка беше ударена за 1 ден. Стойността на акциите й на международните пазари паднаха с 1000 пъти. Това не го бях виждал. Поделенията й в Европа фалираха за 2 дни. На нефтените и газовите компании акциите им паднаха 100 пъти за 2 дни“, добави Николай Василев.

„Икономическата катастрофа ще бъде нечувана – банките ги приключихме, авиокомпаниите – също. Лизингодателите си прибират самолетите, няма да има международни полети. Целият внос и износ ще бъде спрян за броени дни. И гвоздей няма да може да изнася. Трябва да забравим за чужди инвестиции за години напред“, коментира финансистът.

Относно България, Василев прогнозира, че до 1-2 години средната заплата в страната ще е близо 1000 долара. А в София е и в момента над 1000 долара.

„Има много неща, за които подкрепям активно сегашните управляващи”, каза Василев и изреди – съкращенията в държавната администрация, реформата в университетите, усилията за Северна Македония, намеренията за намаляване на корупцията.

„Продължаваме да не знаем къде са 9-те милиарда, изхарчени през декември“, коментира още Николай Василев. По отношение на цените на горивата, той заяви, че това е пазар.

„Много е неприятно, но от такава инфлация от 10% не се умира. Най-добре е да спре войната и да си дойдат нещата по местата”, каза Василев. Според него е възможно бензинът да прехвърли 3 лева.

Подобни новини

Тихомир Василев: Вчера се случиха много неща показващи несъстоятелността на правителството и марионетките в него

Novinite-dnes.bg

Стефан Янев: Не се чувствам като грешката на кабинета „Петков“. Премиерът направи грешка – не може да ме уволни

Novinite-dnes.bg

Русия спира газовите доставки за България

Novinite-dnes.bg

Гешев предизвиква Надежда Йорданова и Христо Иванов на дебат

Novinite-dnes.bg

Кристиан Вигенин захапа Крум Зарков заради Нинова

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар