Новините днес
Политика

Николай Василев: Ясно е, че всички ще страдат, но Русия не може да преживее без американски долари, докато Европа ще се справи без руския газ

Ясно е, че всички ще страдат, но Русия не може да преживее без американски долари, докато Европа ще се справи без руския газ. Русия ще закъса много здраво, а Западът ще оцелее икономически. Със сигурност ще се намери начин да се диверсифицират доставките на газ. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV икономистът Николай Василев.

„От 2014 година до 2021 година Русия не е забогатяла, а напротив – обедняла е. Ръстът на икономиката е паднал с близо 40% за тези години. Рублата буквално губи всеки ден стойността си. Акциите на руски компании падат главоломно – от 22-23 долара за акция преди дни в момента са паднали до няколко цента. Акциите на „Газпром“ са паднали с над 90%. Всичко това се дължи на санкциите. Никога досега светът не се е обединявал срещу една държава по този начин“, обясни той.

„За България е хубаво, че е голям производител и износител на ток, зърно, пшеница. България ще се справи. Много е вероятно в най-скоро време целият свят да откаже да дава долари на Русия. Това ще доведе до крах в РФ. В един момент ще се окаже, че там няма да има не само пари за танкове, но и за пенсии. Всичките санкции ще доведат до загуби за над един трилион долара“, прогнозира Василев.

„Последните години живеехме в добри времена. Говоря не само за България, но и за целия свят. Сега изведнъж се струпаха кризи, война, санкции, а ние продължаваме да харчим безогледно. Според мен в добрите години трябваше да спестяваме, за да може, когато дойдат такива тежки времена, да има откъде да взимаме. Последните 30 години бюджетът за армията беше малък и буквално проспахме модернизацията на армията“, коментира още той.

„Късогледо разчитаме на едно розово бъдеще, че няма да има абсолютно никаква криза. И дори в тези „розови времена“ харчим рекордно, според мен прахоснически, и допускаме дефицити, които са най-рекордни в последните десетилетия“, отбеляза обаче Василев.

Подобни новини

Светла Петрова: Протестът бе някакъв вид демонстрация, Костадинов се мисли за бъдещия премиер

Novinite-dnes.bg

Тома Биков:В третия ешелон от правителствата на ГЕРБ е имало хора, които в момента са министри в “Продължаваме промяната”

Novinite-dnes.bg

Прокуратурата иска да разбере кой подава сигнали до изпълнителната власт и с кого комуникира премиерът

Novinite-dnes.bg

Ноев: Единствено България казва: „Не, не, Путин ще ни нападне и ще се въвлечем във Война

Novinite-dnes.bg

Мая Манолова: Не вярвам Корнелия Нинова да напусне властта. Тя е в едни каскадни лъжи

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар