Новините днес
Мнения

Олег Сафари: Приликите и разликите между миролюбивото НАТО и кървавото джудже

Аз само да напомня приликите и разликите между миролюбивото НАТО и кървавото джудже.

Първите атаки срещу Югославия започват на 24 март вечерта и продължават до 4 часа сутринта на 25 март. 14 страни членки на НАТО взеха участие в Съюзническите сили. В нападението участват над хиляда самолета (повечето от които са предоставени от Съединените щати). Както е посочено на сайта на НАТО, за 78 дни авиацията на страните от алианса е извършила 38 000 излитания, над 10 000 от които за бомбардировки. Според изследвания на военни експерти силите на НАТО са изстреляли 3000 крилати ракети и са хвърлили около 80 000 тона бомби, включително касетъчни и бомби с обеднен уран, с общо тегло 15 тона.

В резултат на бомбардировките на НАТО загиват от 3,5 хил. до 4 хил. души, ранени са около 10 хил. Две трети от тях са цивилни. Материалните щети възлизат на $100 млрд.

Югославия напълно загуби своята военно-промишлена инфраструктура, над 1,5 хиляди населени места бяха разрушени, 40 хиляди жилищни сгради, 60 моста, 30% от всички училища, около 100 паметника бяха разрушени или повредени. Бомбардировките на петролни рафинерии и нефтохимически заводи доведоха до замърсяване на водните обекти на страната с токсични вещества.

Според СЗО обеднен уран, който военните хвърлиха с бомби, е увеличил броя на раковите заболявания в региона.

Аз само да напомня приликите и разликите между миролюбивото НАТО и кървавото джудже. Първите атаки срещу Югославия…

Публикувахте от Oleg Safari в Четвъртък, 3 март 2022 г.

Подобни новини

Иван Бакалов за заплахите срещу Хазарта: Ако някой се изправи срещу Борисов, първо го съветват, после го плашат

Novinite-dnes.bg

Любо Кольовски: Буквално принудиха Русия да започне тази война защото машата им Зеленски не спазва и нарушава Минските споразумения

Novinite-dnes.bg

Владислав Панев: „Възраждане“ поискали от службите да разследват кой е „натопил“ пред Украйна Копейкин, че е лидер на проруска партия

Novinite-dnes.bg

Иван Бакалов: В социалните мрежи се сипят герболеляви коментари как държавата убива бизнеса

Novinite-dnes.bg

Стефан Гамизов: Путин бесен на среща с руски олигарси, 20 млрд. на ден са разходите във войната

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар