Новините днес
БългарияНовини

Плевнелиев: Най-мощното оръжие на Путин е енергийния монопол, ”Газпром” трябва да бъде елиминиран

”Газпром” трябва да бъде елиминиран, България трябва да се отърве от този доставчик, той е ненадежден. Това заяви президентът (2012-2017 г) Росен Плевнелиев в интервю за ”120 минути” по бТВ.

Според него, няма смисъл България да преговаря с „Газпром“, а поведението на служебния министър на енергетиката Росен Христов се движи по опорни точки на енергийния гигант. „Газпром“ спира газта не на когото и да било без никакво обяснение. Без никакво обяснение Германия е оставена без „Северен поток“.

След като това се случва на Германия, нима няма да се случи на нас? Трябва да е ясно – най-мощното оръжие на диктатора Путин е неговата енергийна монополна позиция. Рано или късно, Европа ще се освободи от зависимостта на този ненадежден доставчик на непазарни цени. България е позиционирана много добре с тръбите и компресорите си. Помпео каза, че сме газов хъб, да строим още инфраструктура и да спасим и останалите“, смята той.

Плевнелиев изрази надежда българските политици да се събудят и да се върнат към прироитетите за либерализация, енергийна ефективност и диверсификация. Той припомни, че през 2008 г. „Газпром“ ни е оставил на студено. Президентът разказа и за единствената му среща с Путин, която е продължила по-малко от минута. „Аз се здрависах с Путин през 2014 г.

Отидох на закриването на Олимпийските игри в Сочи. Путин много добре знаеше кой съм аз, аз съм от големите негови критици. Той ми благодари, че съм уважил церемонията по закриването на олимпийските игри. Поздравих го за чудесното представяне на отбора им. Това беше моята среща с него“, разказа той. 

Плевнелиев изрази надежда изборите да постигнат нещо градивно. „Хората губят ориентация и посока. Целта е тази, която е посочил Апостола – да бъдем равни на другите европейски народи. Чиста и свята република означава демокрация от европейски тип със силни институции. На тези избори избираме между Изток и Запад. Свободна и демократична Европа или диктатурата на руския президент Путин“, посочи той,пишат от фрогнюз.

Подобни новини

Прокуратурата разследва умишлен палеж след пожара в Благоевград

Novinite-dnes.bg

Млечните продукти скачат с 15 %

Novinite-dnes.bg

БОЕЦ: Започнахме срещи с „партиите на промяната“

Novinite-dnes.bg

Шампанско и купа за победителят в Президентските избори Румен Радев(СНИМКА)

Novinite-dnes.bg

Люба Кулезич: Корабът-майка си прибра Бетина

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар