Новините днес
Политика

Покрай войната лъснаха руските зависимости на голяма част от политическия ни елит

Покрай войната лъснаха руските зависимости на голяма част от политическия ни елит. Както казва един познат – настъпи не просто омаскаряване, а маскопадение.

Но все още тези лица са само айсбергът, а пружините на това влияние остават скрити. Не сме чули и нашите служби да заловят действащи агенти – целият шум досега беше за няколко пенсионирани военни без да става ясен източникът на тяхната информация. А дори след изгонването на дузина руски дипломати – все още броят им у нас е внушителен: над 6 пъти повече спрямо нашите дипломати в Русия.

Всъщност покрай спирането на руския газ и наскочилите политици от всички парламентарни партии (без две) на амбразурата – можем да си създадем по-ясна представа за ролята на руските корпорации в постигането на стратегическите цели на Кремъл.

Известно е, че всички собственици и мениджъри на крупни индустриални активи в Русия са назначени капиталисти. Формулата е богатство срещу изпълнение на политически поръчки у дома и в чужбина. Покрай разследването на Тръмп също изплуваха много детайли как руските олигарси изпълняват държавна стратегия за овладяване на чужди правителства, влияят на политически решения и манипулират вот.
Затова и почти няма олигарх, който да не върви с допълнението – близък на Путин или от доверения кръг на Путин. А тези, които изпаднаха в немилост като Ходорковски едва се спасиха в чужбина, разделяйки се с имането си. Други като Березовски нямаха и този шанс, завършвайки живота си с нещастен случай.

Няма защо да мислим, че е нещо различно у нас.

Руските проекти – както впрочем и почти всички азиатски – изискват участие на държавата. Политиците, които я представляват са мотивирани по-различни начини, така че накрая да станат руски активи и винаги да работят за руските интереси и при следващи проекти. Това го пишат и авторите на обширно изследване на руското влияние в Европа “The Kremlin Playbook”. Това влияние е винаги подмолно и трудно доказуемо. Затова и хората у нас си мислят, че щом посрещаме европейски и американски делегации – значи те управляват България.

Практиките и лобистката мрежа на Газпром винаги са били публично табу, но и публична тайна. Чухме мощният хор на мрежата като спряха газа: всички упрекнаха българската държава като неизправна, колкото и трагикомично да звучи това. Същият хор беше в антракт, когато се прекрати анекса на далеч по-евтиния азерски газ няколко месеца по-рано, за да се продава повече руски газ.

Но също така, дълго време не се коментира защо имаме най-ниския акциз на петролни продукти в Европа, а цените по бензиностанциите са подобни на европейските и къде отива разликата. Ами връща се като руска инвестиция в политическата ни система – нали затова наричаха парламента на ББ – коалицията “Лукойл”, а съпругът на неговата опонентка дори е техен служител.

Ами всички сделки на КТБ, с ”миноритарен” акционер банката на Путин – в чия полза бяха? Защо се надуваше балона на тази банка с напълно онемяли регулатори?

Наскоро излезе подробна статия за медийните инвестиции в Източна Европа на руския олигарх Малофеев, който стоеше зад ТВ7 и Барековата партия. Явно затова и Василев е бил спокоен, като се опълчил на ДП за гаранциите по Южен Поток без да си дава ясна сметка, че неговият миноритарен акционер работи с ДП и е по-силен от Малофеев. Нали така се прехвърлиха БТК и Булгартабак.

Колко пари са сменили ръце, за да купят съпорт и мълчание? Колко медии си смениха собствениците за последните 10 години? Колко журналисти и анализатори си смениха рязко вижданията за живота?

Та и сега е важно да бдим, когато ни казват, че един руски газов доставчик отпада.
А кой ще го замести?
Кой ще получи парите за големите енергийни проекти по Плана за възстановяване – откъдето идва най-вече руското влияние у нас?

Новините не са добри.

Защото сме се нагледали на политически фанфари за победи над Газпром, а на практика икономически загуби за България.

Спомняте ли си Черномирдин, Виденов и Топенърджи през 1995 г?

Спомняте ли фанфарите на Бакърджиев през 1998?

Спомняте ли си “сталинградската” битка на Петър Димитров за Южен Поток през 2013?

Спомняте ли си Балканския Хъб, приключил с Руския поток на ББ през 2019?

Все големи медийни “победи” за БГ политици с колосални икономически загуби за България.

И задавящо руско влияние у нас.

Покрай войната лъснаха руските зависимости на голяма част от политическия ни елит. Както казва един познат – настъпи не…

Публикувахте от Evgeni Kanev в Вторник, 3 май 2022 г.

Подобни новини

Кирил Петков: Всеки говори за падане на кабинета. Не мисля, че ще падне

Novinite-dnes.bg

Спор между управляващата коалиция и опозицията в парламента за това какво е договорил Кирил Петков в САЩ

Novinite-dnes.bg

Елена Поптодорова: Реакцията на Митрофанова беше грубиянска. Тя трябва да бъде тотално изолирана като личност

Novinite-dnes.bg

Николай Събев: Филмът с шантажа на българското правителство приключи

Novinite-dnes.bg

Министър Божанов: Не можем да виним Русия за срива на „Българските пощи“

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар