Новините днес
Свят

Посланникът на Естония в Украйна: Русия има военни планове срещу нас, планирали са учения, които искат да проведат и следователно не е нужно да чакаме

Русия заплашва балтийските държави и отбраната на Талин започва в Донбас .

Това заяви посланикът на Република Естония в Украйна Каймо Кууск пред телевизионния водещ Олег Панюта

Естонският посланик заяви, че малка европейска държава никога няма да спре да помага на Украйна поради общите ценности, за които се бори. Освен това естонците са наясно, че украинците сега ги защитават в Донбас.

„Никога няма да спрем да ви помагаме, никога няма да оставим други партньори, които изпитват агресия. Знаем, че отбраната на Естония започва в Донбас“, каза той.

Той добави, че Естония е готова да сподели както храна, така и оръжия с приятели, които всъщност защитават естонците.

Според него два фактора станаха решаващи за позицията на естонските власти по този въпрос. Първата е, че украинците защитават демокрацията, а втората е, че Русия заплашва балтийските държави.

„Русия има военни планове срещу нас. Те са планирали учения, които искат да проведат. Следователно не е нужно да чакаме. Ние предоставяме на Украйна оръжия, а естонският Javelin, който нанася удари по руски танк, отправя заплахата срещу нас по-малко“, призна той. посланик.

Освен това дипломатът изрази увереност, че Украйна е готова да се присъедини към ЕС.

Естония беше първата в света, която призна войната на Русия за геноцид срещу Украйна.

Естония официално призна действията на Русия в Украйна за геноцид на украинския народ . Това решение беше взето от парламента. „За“ гласуваха 86 депутати.

Естонският парламент (Рийгикогу) заяви, че руската война срещу Украйна разкри системни и масови военни престъпления, извършени от руските въоръжени сили срещу украинци. Такива престъпления са насочени срещу политическото и военно ръководство на Руската федерация и пропагандни органи.

В изявление на парламента се посочва, че Руската федерация е извършила масови зверства срещу цивилни във временно окупираните територии, включително Буча, Бородянка, Гостомел, Ирпин и Мариупол, както и много други украински населени места.

„Това са убийства, отвличания, депортации, лишаване от свобода, оскверняване на трупове“, казаха от парламента.

Така естонският парламент призна действията на Руската федерация за геноцид срещу украинския народ. Рийгикогу също призова други страни да подкрепят разследването на руски престъпления и съдебното преследване на извършителите, както и създаването на международен трибунал в сътрудничество с държавите.

Освен това естонският парламент призова страните да засилят санкциите срещу Русия, включително да спрат търговията с енергия, както и да увеличат военната и критичната хуманитарна помощ за Украйна.

Финландия след присъединяване към НАТО ще се ангажира с осигуряването на въздушната сигурност на балтийските страни.

Ръководителят на отдела за отбранителна политика на Министерството на отбраната на Финландия Яне Куусела каза, че ако Финландия стане член на НАТО, тя ще изпрати войски в балтийските страни, за да защити тяхното въздушно пространство.

Държавите от НАТО на ротация гарантират сигурността на въздушното пространство на балтийските страни, тъй като Естония, Латвия и Литва нямат свои собствени изтребители.

Подобни новини

Мъск се подигра на Путин: Ако те е страх да се биеш с мен, ще се бия с лявата си ръка

Novinite-dnes.bg

Пентагонът съобщава: 92 % от войските на Русия предвидени за нахлуване са в Украйна

Novinite-dnes.bg

Петър Стоянов: Винаги ли ще сме русофили? Няма ли да се разграничим и да имаме свой национален интерес

Novinite-dnes.bg

Путин: Цените растат, но не по наша вина. Това е резултат от техните грешки. Няма какво да ни обвиняват

Novinite-dnes.bg

Тежки боеве в Харков, руски войски влязоха в града

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар