Новините днес
Криминално

Престъпна схема с хиляди левове в КАТ

Едни от най-сериозните констатации за злоупотреби са в сектор „Пътни превозни средства“, сочи проверката на Гл. дирекция „Национална полиция”. Стана ясно, че е променян видът на превозно средство от влекач на товарен автомобил, от влекач на спецавтомобил, както и от товарен на спецавтомобил. По този начин собствениците на тези превозни средства са се облагодетелствали, плащали по-ниска застраховка ”Гражданска отговорност” и съответно по-нисък данък към Столичната община.

Справка сочи, че застраховка „Гражданска отговорност“ на влекач е твърдо фиксирана на 3800 лева. Застраховката на товарен или специален автомобил, в зависимост от броя оси, натоварването и товароносимостта, фигурира между 272 и 1600 лева. Така собственикът на превозното средство спестява около 2750 лева, само от застраховката. От сайта на Столична община разбираме, че според Наредбата, по която се определят таксите за превозните средства, специалният автомобил трябва да плати твърд данък от 63 лева. За товарния автомобил-влекач данъкът е между 76 и 760 лева. Към момента на проверката са установени 260 превозни средства, съобщава Нова телевизия.

Кои са тези служители? „Всеки един поотделно го знаем и за всеки един поотделно прецизираме степента на участие в промяната на вида, в колко броя превозни средства е участвал и съответно какво следва да бъде неговото наказание“, обясни комисар Радослав Начев, зам.-началник на отдел „Пътна полиция“ към СДВР.

Каква е схемата? Оказа се, че при всички е почти идентична. Идвайки на място в „Пътна полиция“ за извършването на някакъв вид услуга по превозното средство, пред пункта ги пресреща цивилен човек, който им предлага да им съдейства за по-бързо преминаване на документите, за да не чакат по опашки. Това съответно ще струва определена сума пари. Някои от тях идват и с ясното съзнание за смяна на вида от влекач на специален автомобил с цел по-ниска застраховка „Гражданска отговорност“. Сумата за услугата е от 160 до 1600 лева. Има доказателства, че в схемата са участвали около 30 служители на „Пътна полиция“, потвърдиха разследващите.

От няколко месеца началникът на сектор „Регистрации“ в КАТ гл. инспектор Ален Миалков е в болничен. Периодът съвпада със старта на проверката за регистрациите на влекачи, която извършват от ГДНП. В болничния лист е посочено, че той страда от тромбов лембит т.е разширени вени, както и че трябва да бъде под домашно стаен режим. Това означава, че трябва да се лекува вкъщи и да излиза само когато е необходимо. От излъчените кадри ясно се вижда, че Миалков е в добро здравословно състояние. Излиза навън, шофира, разхожда се и се среща с приятели.

Подобни новини

Влак блъсна лек автомобил на жп прелез край Дупница

Novinite-dnes.bg

Биснесменът Илия Златанов е със заплаха за живота

Novinite-dnes.bg

Жертвите от верижната катастрофа на пътя Пловдив-Карлово станаха четири

Novinite-dnes.bg

МВР търси мотива на полицая да зашлеви шамар на турския тираджия

Novinite-dnes.bg

11-годишно момиче е в неизвестност от 4 дни

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар