Новините днес
Политика

Проф. Ивайло Дичев: Единствените партии, с които Борисов би могъл да се коалира в името на управлението, са ”Демократична България” и ”Продължаваме промяната”, но те пък не го искат.

Това, че ГЕРБ води, според последните социологически сондажи, не значи, че ГЕРБ може да управлява. Единствените партии, с които Борисов би могъл да се коалира в името на управлението, са ”Демократична България” и ”Продължаваме промяната”, но те пък не го искат.

Това коментира пред Радио София Ивайло Дичев, професор по културна антропология в Софийския университет.


„Изправени сме пред 5-6 протестни вота – на „Възраждане“, на ИТН, на ГЕРБ… Отново сме в задънена улица. По време на кампанията ще се говори за морални категории, за идеологии, за червени линии, но след изборите мисля, че ще трябва да се направи компромис.“


Според Дичев трябва да се подготвим да приемем нещо подобно – дали ще бъде ГЕРБ и ПП, дали ДПС – в някаква констелация.


„Не може да се продължава така. Най-вероятно това ще бъде програмно правителство, тип Беров. А може да стане чудо – хората отново да излязат на протести и да си кажат какво искат“, допълни проф. Дичев.


Той изложи своята концепция, според която обществото може да се раздели условно на три – с хора, които с носталгия си спомнят хубавото минало или са се подредили на добри места при последните властници; хора, които вярват силно в бъдещето – това са младите, които ще го живеят; и такива, които по една или друга причина са привърженици на протестния вот.


Добре е да помислим протестите да не са деструктивна сила, как да използваме, да впрегнем това гражданско недоволство за по-добро управление и подобряване на живота – в България, но това важи и за света, пожела още Ивайло Дичев.

Подобни новини

НС едва събра кворум, ГЕРБ-СДС с бойкот,заради скандалите в коалицията

Novinite-dnes.bg

Опозицията създава фалшиви опасения за приемането на еврото

Novinite-dnes.bg

Радев към Нинова: Ако не съм с вас, значи съм срещу вас

Novinite-dnes.bg

Депутатите приеха 760 млн. лева повече приходи в бюджета

Novinite-dnes.bg

Цонев разкри проект ли е ИТН на ДПС

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар