Новините днес
Политика

Проф Касчиев предрече най-лошият сценарий за Украйна

Най-лошият сценарий за Украйна ще бъде да изостави атомните си централи. Това заяви пред Нова телевизия експертът по ядрена енергетик проф. Георги Касчиев. По думите му едно от основните изисквания за безопасното функциониране на една атомна централа е да има обучен персонал.

„Една атомна централа не е предвидена на издържи на военни удари, няма никакви защити. Няма шанс да оцелее, ако бъде обстрелвана например. Могат да бъдат нанесени редица щети, които да извади енергийния блок от стоя поне за година. Дори и да падне снаряд в защитната обвивка на някои от реакторите, няма да има особени щети. Опасност съществува обаче, ако попадне в трансформаторите. Това ще доведе до незабавна експлозия”, обясни той.

Проф. Касчиев увери, че няма как България да не научи, ако има опасност от изтичане на радиация.

„След „Чернобил” има много добри създадени защити у нас и в съседни страни“, успокои той.

Според експерта събитията от последните дни приличат на ядрено изнудване: „Да припомни, че имаше много политици, които твърдяха, че страна с ядрени централи не може да бъде обект на агресия. Оказа се, че грешат”.

Подобни новини

ГЕРБ отричат Бойко Борисов да е задържан

Novinite-dnes.bg

Атанасова: Логиката на Бойко Борисов е, че не трябва да остане неубеден човек, че промяната е към по-лошо и в последствие хората не трябва да им гласуват вот на доверие

Novinite-dnes.bg

Кремълски пари текат към родни медии, за да сеят пропаганда у нас

Novinite-dnes.bg

Асен Василев: Цените на горивата вървят нагоре, защото бензиностанциите използват момента, за да натрупат печалби

Novinite-dnes.bg

Петър Бояджиев: Путин и неговите хора в България изеглиха късата клечка на 27-и този месец

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар