Новините днес
Политика

Проф. Тагарев: Митрофанова се държи с нас като с крепостни селяни

Г-жа Митрофанова /бел. ред. – руският посланик в България Елеонора Митрофанова/ се държи с нас като с крепостни селяни. Наставлява ни, обвинява ни, провокира. Това е неприемливо поведение на един посланик. След като нашият посланик се прибра, най-редно е г-жа Митрофанова да си хване автобус до Истанбул и да се прибере в Москва. Москва се държи провокативно към България. Това заяви пред Нова телевизия проф. Тодор Тагарев.

Той припомни, че около проявата на Луковмарш говорителят на руското външно министерство Мария Захарова е отправила послание към България да внимава в картинката, защото в противен случай може и нашата страна „да бъде денацифицирана“.

Проф. Тагарев бе  категоричен, че Украйна има нужда от помощ: „Русия като по-голяма страна се опитва да сложи ръка върху една суверенна нация. За всеки здравомислещ човек е ясно, че ние трябва да помогнем на жертвата. Ние можем да помогнем със стрелкови боеприпаси“.

„Русия ни е обявила за враг официално. Няма какви наши действия да изменят тази позиция на Русия. Нашето бездействие показва, че ще се поддадем на натиск и ни позиционира зле сред нашите съюзници“, коментира още той.

Тагарев даде за пример Финландия, Швеция и Естония, които без никакво колебание оказват значителна военна помощ на Украйна.

Според него е „руска теза“, че който помага на Украйна се въвлича във войната: „Напълно несъстоятелна теза е, че даването на помощ на отбраняващата се страна ни въвлича във война“.

По думите му колебанието на политическите елити в България внася разединение в обществото.

Според него наличието на мини в Черно море показва, че войната е много близо до нас.

„Този конфликт стигна до някакво балансиране. Краткосрочната ми прогноза е свързана с това дали Украйна ще удържи Мариупол“, каза още той.

Що се отнася до предполагаемото отравяне на Роман Абрамович и още няколко преговарящи, проф. Тагарев обясни: „Абрамович е един от олигарсите, които губят много от този конфликт. Той търси начин да се позиционира по-добре пред западната общественост. Той се опъва да се позиционира като медиатор и това е полезно. Този опит за отравяне ми прилича на сплашване“.

Подобни новини

Татяна Дончева: Стабилността идва от преценки на ходове, а не от изцепки, при които можеш да напсуваш президента, да замеряш Тошко с бутилка

Novinite-dnes.bg

Стефан Янев: България може да се включи в учение на НАТО с батальон до 1000 души

Novinite-dnes.bg

Станислав Балабанов: В момента, който и да е на власт, ще понася критики. Зеленски не е поискал от нас оръжие, а ремонт на оръжия

Novinite-dnes.bg

Гешев поиска публична процедура и обсъждане на предложението за прекратяване на мандата му

Novinite-dnes.bg

Кремълски пари текат към родни медии, за да сеят пропаганда у нас

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар