Новините днес
България Свят

Проф. Тагарев: Путин ако дойде до нашите граници, 2% за отбрана ще ни се види много малко

Ако Украйна не удържи натиска на Русия, не се знае къде ще се спре Путин. Ако дойде до нашите граници, 2% за отбрана ще ни се види много малко. Това каза пред Nova News военният експерт проф. Тодор Тагарев.

Според него България категорично трябва да предостави оръжие на Украйна, а решението има морални и прагматични аспекти.

„Цялостната позиция на БСП е борба за все по-смаляващ се електорат. Нинова е преценила, че една позиция в полза на Путин ще им даде някакви предимства, което е много странно, защото на фона на европейските социалисти и тяхната подкрепа за санкциите срещу Русия БСП стои много неадекватно“, подчерта Тагарев.

„Когато Народното събрание вземе решение за даване оръжие на Украйна, Корнелия Нинова трябва да го изпълнява или да напусне правителството“, категоричен бе бившият военен министър.

Според него най-чистият вариант е да се гласува явно в парламента за това решение: „Искам да знам как всеки един депутат е гласувал по този въпрос“.

Относно ремонтирането на украински оръжия, Тодор Тагарев заяви, че България има възможност да го направи, но той предполага, че вероятно биха се изпращали резервни части, които да се монтират в Украйна, защото много сложно ще е машини да бъдат превозвани оттам у нас.

По отношение на войната Тагарев заяви, че Путин е искал до 9 май всичко да е приключило, но реалностите са други: „Мариупол има стратегическо значение за Русия, но все още не може да го овладее напълно. Украинците дават много жертви, но и руснаците също губят много техника и личен състав, това са колосални загуби и ако продължава така, Русия няма да може да воюва дълго“.

Подобни новини

Земетресение с магнитуд 6 по Рихтер удари Индонезия

Novinite-dnes.bg

Кеворк Кеворкян: Премиер алангле – и другите

Novinite-dnes.bg

Любо Кольовски: Депутатската глупост и политическото бездарие родиха нещо добро за България

Novinite-dnes.bg

Преговорите с Украйна трябва да започнат в 13 часа българско време

Novinite-dnes.bg

Голям пожар избухна малко след 9 часа тази сутрин. 57 годишен е загинал

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар