Новините днес
Политика

Проф. Вълчев: Трябва да се направят такива промени, че обикновения човек да не го интересува кой е главен прокурор

Стара е идеята за сливане на висшите училища. Повечето от тях са малки и едвам кретат. Като съпоставим населението, ще видим, че ние имаме 3, 4 и 5 пъти повече университети от останали държави. Скептичен съм, че ще се случи сливането. Но съм “за” идеята. Това каза по НТВ проф. Даниел Вълчев- ректор на Юридическия факултет на СУ и бивш министър на образованието.

Няма драматично да се повиши качеството на образованието. Преместването на специализираните състави от едно място на друго няма да промени системата. решили сме да започнем втори семестър присъствено. Време е вече западните лидери да си дадат сметка за нещо – винаги съм съмняващ се човек. До тук в целия свят са починали над 5 млн. души, но всяка година близо 8 млн. умират от тютюнопушене. Не си спомням някой да е затворил света за това. 

Харченето на пари ще усили оборотите на икономиката, но допълнително ще се генерира инфлация. При съдебната система също не съм оптимист. Този въпрос е полурелигиозен. В  него има малко същностен дебат. Много приказки и накрая- нищо. Големият въпрос е да се преосмисли смисъла на ОПГ, да се премахне възможността прокурор да вади без разрешение на съдия данни от досъдебното производството. Тези въпроси не се засягат.

Трябва да се направят такива промени, че обикновения човек да не го интересува кой е главен прокурор. Така е в другите държави. Ние считаме, че реформата е като махнем един недобър човек с добър, реформата е осъществена. А това не е така. Българският наказателен процес е несиметричен, той е  по съветски модел.

Подобни новини

Балабанов: Кой настоящ вицепремиер е бил шеф на политическия кабинет на министър от ГЕРБ?

Novinite-dnes.bg

„Газпромбанк“ върна плащанията в евро на Германия и Австрия, конфликтът се задълбочава

Novinite-dnes.bg

Петролна компания е подала сигнал до прокуратурата срещу Асен Василев

Novinite-dnes.bg

Румен Овчаров: Груба грешка е пращане на оръжия за Украйна

Novinite-dnes.bg

Държавата дължи над 130 милиона по инхаус договори,каза министър Гроздан Караджов

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар