Новините днес
Свят

Путин бе обявен за военен престъпник от Сената на САЩ

Руският президент Владимир Путин бе обявен за военен престъпник от Сената на САЩ. Решението бе взето единодушно – рядка проява в един иначе разединен Конгрес.

Приетата от Сената резолюция бе внесена от републиканския сенатор Линди Греъм. Тя насърчава Международния наказателен съд в Хага и други държави да се насочат към руските военни при всяко разследване на военни престъпления, извършени по време на инвазията на Русия в Украйна.

„Владимир Путин не може да избяга от отговорност за зверствата, извършени срещу украинския народ“, каза лидерът на мнозинството на демократите в Сената Чък Шумър, цитиран от агенция „Ройтерс“.

Русия нарича действията си „специална военна операция“ за демилитаризиране и „денацификация“ на Украйна. Путин също така нарече страната американска колония с марионетен режим и на практика отрече съществуването на Украйна като независима държава. 

Москва не е превзела нито един от 10-те най-големи града в страната след нахлуването, което започна на 24 февруари, най-голямото нападение срещу европейска държава от 1945 г. насам.

Подобни новини

Ердоган: За мен гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис вече не съществува

Novinite-dnes.bg

Зеленски с последно предупреждение към проруските лидери, назначени в окупираните градове, че няма да останат дълго на поста си

Novinite-dnes.bg

ЕС призовава Китай да откаже да подкрепи Москва

Novinite-dnes.bg

Няма победител в първия кръг от гласуването за президент на Италия

Novinite-dnes.bg

Зеленски към руските войници: 4500 от вашите загинаха, захвърлете оборудването си и си тръгнете

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар