Новините днес
Свят

Путин май вече си избра наследник: Кой е Николай Патрушев и защо украинците не бива да се радват?

Напоследък в медиите се появиха слухове за влошеното здравословно състояние на руския президент Путин. Това естествено повдига въпроса за неговия наследник. За временен заместник на кървавия диктатор се спряга секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев.

Кой е Николай Патрушев и защо лично Путин „подготвя“ мястото си за него?

Вчера Daily Mail публикува статия за здравословното състояние на Путин. Твърди се, че диктаторът има болест на Паркинсон и шизоафективно разстройство. Според изданието, в случай на дългосрочно възстановяване, властта за известно време ще премине към Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Според Телеграм каналът Generall SVR днес Патрушев има най-голямо влияние върху Путин.

До медиите достигна информациия, че Патрушев е провел двучасов разговор с Путин вчера, по време на който президентът на Руската федерация е дал да се разбере, че смята секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация за почти единствения истински довереник и приятел.

Освен това президентът на Руската федерация обещал, че в случай на рязко влошаване на здравето му действителният контрол над страната временно да премине към Патрушев, твърдят журналисти.

Интересно е, че според Конституцията на Руската федерация правата и задълженията на президента на Русия, ако е невъзможно да изпълни задълженията, се прехвърлят на ръководителя на Държавната дума. В случая по „някаква причина“ всичко е решено по малко по-различен начин.

Кариера и скандали около евентуалния наследник на Путин

Николай Патрушев е на 70 години. Той беше директор на ФСБ на Руската федерация през 1999-2008 г., секретар е на Съвета за сигурност на Руската федерация от май 2008 г. Той е и бивш президент на Всеруската волейболна федерация.

След като завършва корабостроителния институт, Патрушев постъпва във висшите курсове на КГБ в Минск. Това поставя началото на кариерата му. След това работи в КГБ в Ленинград, в Карелия, във ФСБ на Руската федерация в Москва. Бил е дори шеф на ФСБ на Русия.

Още през 2006 г. той беше посочен от политическите анализатори като един от възможните наследници на Путин на президентския пост.

В хода на продължително съдебно разследване на убийството на бившия офицер от ФСБ Александър Литвиненко през 2006 г., през януари 2016 г. най-висшият съд в Лондон издаде заключение за участието на руския президент Владимир Путин и секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация, тогава шефът на ФСБ Николай Патрушев.

В началото на 2018 г. той се появи в медиите като замесен в контрабанда на кокаин от руското посолство в Аржентина.

Мнозина политолози смятат, че ако Патрушев смени Путин, не си струва украинците да очакват положителни прогнози за отношенията по оста Киев-Москва. В крайна сметка той подкрепя агресивната имперска политика на Руската федерация и ще продължи традициите на Владимир Путин.

Санкции срещу Патрушев

От 24 февруари 2022 г., поради пълномащабната инвазия на Руската федерация в Украйна, Патрушев попада в списъка със санкционирани лица на САЩ.

Семейство Патрушеви

Съпругата му Елена Николаевна Патрушева (родена 1955 г.) работи като лекар, ултразвуков специалист. Била е служител на Внешикономбанк.

Имат двама сина. По-големият – Дмитрий е министър на земеделието на Руската федерация. По-малкият –

Андрей завършва Академията на ФСБ на Руската федерация през юли 2003 г., работи във ФСБ на Русия в така наречения „индустриален“ отдел, а през септември 2006 г. е назначен за съветник на директора на Роснефт.

Подобни новини

Сергей Данаилов: В окупираната част на Херсонска област окупаторите „въвеждат робство“ за фермерите

Novinite-dnes.bg

Зеленски: Всички страни по света трябва да бъдат подготвени за възможността Путин да използва тактически ядрени оръжия срещу Украйна

Novinite-dnes.bg

Настимир Ананиев: Ние нямаме проблем с руснаците, а с управлението на Путин

Novinite-dnes.bg

Испания обмисля да изпрати изтребители в България с цел да се подпомогне флангът на НАТО в Черно море

Novinite-dnes.bg

Песков: Ще победим в Украйна въпреки разузнаването на САЩ и Англия

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар