Новините днес
Свят

Путин подписа указ за ответни икономически мерки срещу неприятелските действия на някои чужди държави

Руският президент Владимир Путин подписа указ за ответни икономически мерки срещу неприятелските действия на някои чужди държави, съобщава РИА Новости. Документът е публикуван на официалния портал за правна информация.

„Федералните държавни органи, органите на държавната власт на Руската федерация, други държавни органи, органи на местното самоуправление, организации и физически лица, намиращи се под юрисдикцията на Руската федерация, по силата на своята дейност изхождат от това, че от датата на влизане в сила на това постановление по отношение на определени юридически, физически и юридически лица под техен контрол се прилагат специални икономически мерки“, се казва в постановлението.

По този начин документът забранява извършването на сделки и изпълнение на задължения към чуждестранни физически и юридически лица, които са попаднали под ответните санкции, както и износ на суровини и продукти от страната в полза на такива лица. Правителството има срок от десет дни да изготви списък на съответните лица и да установи критериите за определяне на сделките, които попадат под забраната. Документът влиза в сила от момента на публикуване и ще бъде валиден до отмяната на специалните икономически мерки. След началото на руската инвазия в Украйна Западът засили санкционния натиск върху Москва.

Рестриктивните мерки са насочени предимно срещу банковия сектор и предлагането на високотехнологични продукти. Много страни обявиха замразяване на руски активи. Според финансовия министър Антон Силуанов става дума за около 300 милиарда долара – около половината от златните и валутни резерви на Русия. По-рано председателят на руската Дума Вячеслав Володин предложи да се конфискуват активите на граждани от неприятелски на Русия страни. Според него приходите от продажбата им трябва да бъдат насочени за развитието на страната.

Подобни новини

В отговор на САЩ: Русия може да конфискува активи на ”неприятелски страни”

Novinite-dnes.bg

Вицепрезидент Йотова: Живеем във все по-непредвидим свят

Моника Бояджиева

Милен Милушев: Зеленски нямал ракети, нямал самолети, но ефирно време да разпалва световна война има

Novinite-dnes.bg

Politico: Борбата за F-16 между Анкара и Вашингтон държи за заложник членството на Швеция и Финландия в НАТО

Novinite-dnes.bg

Велизар Шаламанов: Светът не се движи назад – той се движи напред. Трета световна война тече в момента

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар