Новините днес
Политика

Рашков: Гешев си е изпочупил краката да бърза, за да образува досъдебно производство срещу Асен Василев

Главният прокурор Иван Гешев си е изпочупил краката да бърза, за да образува досъдебно производство срещу вицепремиера Асен Василев. То е започнало по сигнал на собственика на “Инса Ойл” Георги Самуилов от 15-ти. Още същият ден специализираната прокуратурата се е задействала.

Това каза пред журналисти шефът на МВР Бойко Рашков. Като сравнение за това как в едни случаи държавното обвинение действа бързо, а друг път бавно, той уточни: Материалите за 555 млн. лева са дадени на прокуратурата преди месеци. Но те потъват. Нека Маджарова / бел. ред. шеф на специализираната прокуратура/ да каже дали трябва да минат 55 години, за да се произнесе по това производство. 

Рашков демонстративно напусна вътрешната комисия, след като гербаджийката Десислава Атанасова започна да разтяга локуми относно предложенията на МВР за промени в законите, които ще доведат ускоряване на наказателния процес .


Отзовах се на поканата на партаментарата комосия да кажем нашите предложени във връзка с промените в закона. Ние не сме подготвени нито от  вчера, нито от  днес. 

По-голямата част от предложенията се възприемат. Изопъчава се факта, че сме съгласували предложенията ни със съдии, юристи с опит и адвокати, за да сондираме мнения. 

Основните промени се отнасят до поставяне на началото на наказателния процес. Сега само прокурор образува досъдебно производство. Това поражда забавяне на процеса и неудачи. Тези материали си стоят с месеци в прокуратурата. Спестих – сега ще извадим всички случаи, които отлежават успешно в прокуратурата и по тях няма решение. Първата преписка касае АМ “Хемус”. Там ние не можем да образуваме производство, защото не сме действали по неотложност.  Никой не знае къде са тези материали в СГП. 


При такава промяна, разследващият орган трябва да може  да  постави сам началото на процеса, няма да ограничим правомощията на прокуратурата. Ще улесним процеса, да не се разтакават материалите. Моята студентка Десислава започна да чете лекции. Тук няма чуваемост, има рекетьорски групи, които се насочват веднага да ти заглушат гласа. 

Забравихме, че оставяме прокурора като посредник между разследващия и съда при исканията за СРС-та. Съдът е този, който да разрешава СРС-та. Ние не предвиждаме в нито една от хипотезите, да елиминираме прокуратурата. 

Подобни новини

Корнелия Нинова към Борисов: Знам, че българският национален интерес не ви е приоритет, но за нас е. За вас е важна доставката на оръжия, за нас храната и доходите на хората

Novinite-dnes.bg

Поптодорова: Путин ожесточава атаката в Украйна, защото не се е случил бързият удар

Novinite-dnes.bg

Цветан Василев: Гешев е човек, ориентиран към властта и много алчен, но е и много слаб човек

Novinite-dnes.bg

Асен Василев: Приемаме еврото през 2024 г.

Novinite-dnes.bg

Снежна топка в главата постави точката на тържественото слово на премиера Кирил Петков на Шипка

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар