Росица Бакалова: Както винаги медиите, когато разказват история за домашно насилие, се фокусират предимно върху насилника

Както винаги медиите, когато разказват история за домашно насилие, се фокусират предимно върху насилника. В повечето случаи, тези от нас, които сме учили елементарна психология, знаем за какъв тип мъже става дума.

Но сочейки с пръст насилника, който безспорно е гад, забравяме да обясним на младите момичета, че в никакъв случай и при никакви обстоятелства не бива да свързват живота си с подобен човек, защото в случая жертвата също не е е за пренебрегване като клиничен случай.

Та, жертвата, още докато не е била омъжена за насилника, му е позволявала да я бие и унижава. Приемала го е е за нещо като норма, което означава, че тази жена от млада е счупена в себе си и увредена. Ние трябва да учим дъщерите си да обичат себе си, да се уважават и да могат сами да се справят с живота.

А не на зряла възраст да се чудим как да запазим физически живота им и да ги отучваме да са жертви. За много жени е трудно да си тръгнат след първия шамар или след първата псувня. Ето това е наистина тревожното. Всичко останало е следствие. Същото се отнася и до тормозените мъже. Тъй като и такива има. Уважението и любовта към себе си, което е различно от егоизъм, се учи на младини. Защото след това започва личната, семейната и обществената трагедия.

Росица Бакалова, Фейсбук

Както винаги медиите, когато разказват история за домашно насилие, се фокусират предимно върху насилника. В повечето…

Posted by Росица Бакалова on Friday, December 16, 2022

Прочетете също

Николай Марков: Демокрацията у нас дрънчи като празна тенджера! И много дразни ограбените гладни

Слушах пламенните слова на Христо Иванов, като говорител на демокрацията и си мисля, че от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *