Новините днес
Свят

Русия може да нанесе ядрен удар по Полша, предупреди бивш командващ силите на НАТО в Европа

Руският президент Владимир Путин може да нареди използването на тактическо ядрено оръжие и да нанесе удар по територията на Полша. Това заяви в ефира на CNN бившият командващ на Обединените сили на НАТО в Европа генерал Уесли Кларк.

„Ако той (Путин – бел. ред.) наистина иска да ограничи НАТО, ако вярва, че може да унищожи НАТО, той може да използва тактически ядрени оръжия. Къде ще го използва? Може би не в Украйна, а някъде на обществено място в Полша“, заяви Кларк, цитиран от УНИАН.

Според него руските войски в рамките на ученията симулират ситуация, в която Русия губи, защото НАТО подкрепя своя противник. В този случай те трябва да използват тактически ядрени оръжия. В резултат на това НАТО заявява, че не иска ядрена война и се оттегля.

Освен това генералът каза, че има съмнения относно вероятността Русия да използва химическо оръжие в Украйна.

Припомняме, че САЩ разработват план в случай на непредвидимо поведение на Русия, ако Путин все пак реши да използва ядрено оръжие срещу Украйна. За целта в Белия дом беше събран екип от специалисти.

На 22 март говорителят на руския президент Дмитрий Песков припомни на американските журналисти концепцията за национална сигурност на страната, която позволява използването на ядрени оръжия, ако съществуването на държавата е застрашено.

Два дни по-късно руски дипломат в ООН вече публично обяви готовността на Русия да използва оръжия за масово унищожение, ако те бъдат „провокирани от НАТО“.

Подобни новини

Руският военен кораб „Адмирал Макаров“ гори край Змийския остров на Украйна

Novinite-dnes.bg

НОВИНИ

Novinite-dnes.bg

Керемедчиев: Путин заплашва цялата териториална цялост на Украйна, той не приема, че тази държава трябва да съществува

Novinite-dnes.bg

Войната в Украйна, ден 20: Силни експлозии в центъра на Киев

Novinite-dnes.bg

За Европа през Украйна се подава 44.7 метра газ на ден,обяви „Газпром“

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар