Новините днес
Свят

Русия напусна Съвета на Европа

Решението за оттеглянето на Русия от Съвета на Европа във вторник беше връчено на генералния секретар на организацията Мария Пейчинович-Бурич. Това се посочва в изявление на Министерството на външните работи на Руската федерация.

„Държавите от НАТО и Европейския съюз, злоупотребявайки с мнозинството си в Съвета на Европа, последователно превръщат тази организация в инструмент на антируската политика, отказвайки се от равнопоставен диалог и всички принципи, на които тази общоевропейска беше създадена структура. На 25 февруари те взеха дискриминационно решение да преустановят представителството на Русия в уставните органи на Съвета на Европа“, се казва в изявлението.

„При такива условия страната ни няма да остане в Съвета на Европа. На 15 март генералният секретар Мария Пейчинович-Бурич получи уведомление за оттеглянето на Руската федерация от организацията“, отбелязаха от външното министерство.

От ведомството отбелязаха, че Русия, след като напусне Съвета на Европа, ще продължи да спазва вече приетите решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), ако те не противоречат на Конституцията на Руската федерация.

Подобни новини

Макрон: Тази война ще продължи дълго и ние трябва да сме готови

Novinite-dnes.bg

Немското разузнаване: Путин обсади Киев, той ще унищожи града

Novinite-dnes.bg

Официално: Финландия се кандидатира за НАТО

Novinite-dnes.bg

Кипърското правителство подготвя допълнителни мерки за справяне с нарастващия инфлационен натиск и икономическата криза в резултат на войната в Украйна

Моника Бояджиева

Националното знаме на България беше прожектирано тази вечер на фонтаните на Загреб

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар