Новините днес
Свят

Русия предупреди, че заради санкциите МКС може да падне

Санкциите, наложени на Русия от Запада, може да доведат до падането на Международната космическа станция (МКС), заяви Дмитрий Рогозин, директор на руската космическа агенция Роскомос и призова те да бъдат отменени, предаде Франс прес.

Според Рогозин работата на руските космически кораби, които извършват доставки на МКС, ще бъде нарушена заради санкциите. Това ще засегне руския сегмент на станцията, който отговаря за коригиране на орбитата на структурата, което се извършват средно 11 пъти годишно, включително за избягване на космически отпадъци.

Вследствие на това може да се стигне до “приземяване или приводняване на МКС, която тежи 500 тона”, предупреди Рогозин, който редовно изказва в социалните мрежи подкрепата си за руската армия в Украйна, отбелязва АФП.

Директорът на Роскосмос публикува карта на света, показваща къде може да падне станцията, и посочи, че Русия почти не е изложена на опасност. Но населението на други страни би трябвало да се замисли за цената на санкциите, наложени на Роскосмос”, предупреди той, определяйки като “безумни” тези, които са взели решение за налагането им.

На 1 март НАСА заяви, че търси решения за запазване на станцията в орбита, без помощта на Русия, припомня АФП.

Космосът е една от последните сфери на руско-американско сътрудничество. В началото на март Роскосмос заяви, че има намерение да приоритизира изграждането на военни сателити, поради засилващата се изолация на Русия вследствие на конфликта в Украйна.

Рогозин вече заяви, че Москва няма да доставя на САЩ двигатели за американските ракети Атлас и Антарес. “Нека излитат в Космоса на метлите си”, коментира той. 

Подобни новини

Столтенберг: Русия прати в Беларус 30 000 войници, „Искандер“ и С-400

Novinite-dnes.bg

Започнаха преговорите между Русия и Украйна /видео/

Novinite-dnes.bg

Поредни експлозии в Киев, гори жилищна сграда, обстрелван е украински граничен пост

Novinite-dnes.bg

Украински генерал предложи живота си срещу спасяването на деца от Мариупол

Novinite-dnes.bg

Зеленски: Може да се сражаваме с Руската федерация в продължение на 10 години

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар