Новините днес
Свят България

Русия с нова заплаха: Плаващи мини могат да достигнат България за 10 дни

Русия отново предупреди за плаващи мини в Черно море. Според ръководителя на Националния център за управление на отбраната на Русия, мините ще продължават да бъдат заплаха за страните от региона.

Прогнозите са, че мините ще достигнат Румъния за четири дни, а България – за десет. Според нашите военноморски експерти – евентуалното време за придвижване на тези блуждаещи мини зависи от морските течения, но се предполагаше, че ако такива мини вече действително плават в Черно море, то те биха достигнали до най-близката точка в нашата акватория за не по-малко от 12 дни, уточни БНТ.

Морските мини са изработени, за да ударят именно плавателни съдове и ако минат покрай българското крайбрежие, това ще стане на повече от една морска миля от брега.

Предупредени са представителите на морския бизнес и те трябва да подадат сигнал за всеки съмнителен обект, който са забелязали в морето. Проблем създава фактът, че мините не могат да се откриват с радар, защото са твърде малки и само част от тях е над повърхността. Единственият начин да бъдат забелязани е, ако бъде подаден сигнал от рибари или мореплаватели.

Подобни новини

Украинските бойци в ”Азовстал” се зарекоха да се бият, докато са живи

Novinite-dnes.bg

Журналистът Петко Георгиев: Истинският русофил трябва да е против Путин. Той унищожава онази Русия, която не само България, а толкова много хора по света обичаха

Novinite-dnes.bg

Русия: Украйна се готви да ни атакува

Novinite-dnes.bg

Кличко: Можете ли да си представите някой да унищожава сгради в София или друг български град?

Novinite-dnes.bg

Новият председател на Управителния съвет на АПИ е Тодор Василев

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар