Новините днес
Свят

Руските войски атакуваха жилищни сгради в центъра на Чернигов

Сутринта на четвъртък, 3 март, руските войски предприеха ракетна атака срещу многоетажен жилищен район в центъра на град Чернигов. Това съобщи ръководителят на Черниговската областна военна администрация Вячеслав Чаус в Телеграм.

„Много жилищни сгради са повредени, прозорците са счупени, покриви, балкони са повредени, стени и тавани са разрушени на места“, заяви Чаус.

Чаус подчерта, че наблизо няма военни обекти.

„В близост има болници, няколко училища и детски градини, десетки високи сгради“, каза той. Освен това посочи, че преди това са загинали девет души, а четирима са ранени

Кореспондент на УНИАН съобщава, че местните жители разказват как руските войски обстрелват бензиностанции, където се зареждат линейки и обществен транспорт.

Кметът на Чернигов Владислав Атрошенко сравни настоящия обстрел на областния център от руски войски с нацистките бомбардировки.

„Днес градът се сваля с едрокалибрени ракети, нанасят се въздушни удари по него. Повредени са много обекти и структури: архитектурни паметници, учебни заведения, болници, десетки жилищни сгради“, каза кметът на Чернигов.

Според него Чернигов е претърпял подобни загуби по време на бомбардировките от нацистите на 23-25 ​​август 1941 г.

„Тези дни руската армия извършва същите престъпления срещу града и срещу човечеството. Чернигов стоеше тогава, ние ще стоим сега! Ние няма да предадем града си на никого! Хората ще се бият за Чернигов до смърт. Черниговчани ще дадат своето живот за родния си град“, каза Атрошенко.

В същото време той подчерта, че градът се нуждае от финансова подкрепа, за да се бори сега и за по-нататъшно възстановяване, което определено ще започне след украинската победа.

Подобни новини

Британското разузнаване: Ситуацията в Херсон показва провала на Русия в Украйна

Novinite-dnes.bg

Руски ракетни удари целят спиране на доставките на западно оръжие за Украйна

Novinite-dnes.bg

Зеленски: Отсега-нататък всички руснаци ще бъдат третирани зле

Novinite-dnes.bg

Politico: Борбата за F-16 между Анкара и Вашингтон държи за заложник членството на Швеция и Финландия в НАТО

Novinite-dnes.bg

Руслана: Аз съм сред хората, които винаги са били противници на Путин и сред тези, които са си навлекли гнева му

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар