Новините днес
Свят

Руският историк Андрей Зубов вижда подготовка за военна операция в Молдова, но Путин ще изгуби

Думите на Сергей Лавров, че молдовците трябва да се безпокоят за бъдещето си, биха могли да означават, че ще има организирани действия в Молдова. Виждаме подготовка за подобна военна операция.

Това коментира пред БТВ Андрей Зубов, руски историк, политолог и философ. Работи като професор по философия. През 2014 г. е дисциплинарно уволнен заради критика, отправена към руското правителство и действията в Крим.

„От една страна са псевдотерористични атаки, с цел да се покаже, че населението на Приднестровието се намира в опасност. От другата страна е, унищожаването на моста откъм Днестровкия Лиман, който съединява Украйна с този елемент между реките Дунав и Днестър. Всичко това означава, че може да има опит да се изпрати десант между тези две реки към Украйна и съответно да се влезе  както от изток, така и от южната част на Приднестровието. Това изглежда много неправдоподобно, защото към момента Русия няма успех на основния фронт в Донбас. Това налага създаването на още един фронт с такива сложни средства за комуникация както е в Молдова. Това е огромна военно-логистична грешка. Що се отнася до политическия план, то в Москва, в Кремъл, се обсъжда идеята за това, че Молдова трябва да бъде включена в бъдещия план на Путин за създаване на нов Съветски съюз“, обясни той.

Според него Путин не би спечелил нищо, а би изгубил много: „Би вкарал Румъния във война, имайки предвид факта, че Молдова и Румъния са един народ. Румъния не би седяла безучастно, гледайки завладяването на Молдова. Въвличането на Румъния в този конфликт би означавало автоматично и въвличането на НАТО. Има такива, които искат да воюват с НАТО. Самият Путин разбира, че подобна война би била абсолютна катастрофа за Русия“.

Историкът обяснява заплахите към Молдова с това, че на основния фронт в Донбас, той търпи неуспех, както и с пълното поражение на руската армия в северната част на Украйна: „Всичко това кара Путин да търси друга победа. Много от хората в Молдова подкрепят Путин. Всеки втори жител в Приднестровието има руски паспорт. От тази гледна точка, той се надява на триумф, който не се състоя в Украйна. Смятам, че и тук няма да има никакъв триумф“.

Подобни новини

Путин: Отказът на Финландия от политиката си на военен неутралитет ще е грешка

Novinite-dnes.bg

Вашингтон пост: САЩ подготвят украинско правителство в изгнание. Зеленски отказва да напусне Киев

Novinite-dnes.bg

Мощно торнадо нанесе хаос в западния германски град Липщат

Novinite-dnes.bg

Противник на Путин: Дните му са преброени, никой диктатор не може да оцелее след военно поражение

Novinite-dnes.bg

Руското посолство у нас с реакция за думите на премиера спрямо „Турски поток“

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар