Новините днес
Свят

САЩ и НАТО готвят провокация по сирийски сценарии

„Постановката на САЩ има за цел да обвини Русия, че използва забранени оръжия по „сирийския сценарий“, оказва натиск върху страни, лоялни към Русия, както и политическа и икономическа изолация на руската федерация“. Това каза Игор Кирилов, ръководител на радиационната, химическа и биологична отбрана на въоръжените сили на РФ.

Според него САЩ и страните от НАТО обмислят три сценария на провокации с реално използване на химическо, биологично или ядрено оръжие в Украйна, за да обвиняват впоследствие Русия за това.

„Инсценирането на използването на оръжия за масово унищожение цели да обвини Русия в използването на забранени видове оръжия, последвано от прилагането на така наречения „сирийски сценарий”, при който държавата е подложена на икономическа и политическа изолация, т.к. както и изключване от международни организации, включително Съвета за сигурност на ООН, натиск върху страни, лоялни и приятелски настроени към Руската федерация, включително Индия и Китай, принуждавайки ги да наложат санкции срещу страната ни“, каза Кирилов.

„В първия сценарий може да говорим за реално използване на химически и биологични оръжия с жертви сред населението или за инсцениран саботаж от страна на Русия в съоръжения, принадлежащи на Украйна, които са участвали в разработването на компоненти за масово унищожаване. Планира се такъв сценарий да бъде реализиран в химически и биологични съоръжения в Харков и Киев. Не е изключена провокация в ядрени енергийни обекти, предимно в АЕЦ Запорожие, която е под контрола на Руската федерация. И така, на 21 април на контролно-пропускателния пункт на войските на Националната гвардия колона от 10 превозни средства с опасен товар беше спряна и върната в град Запорожие, насочвайки се към атомната електроцентрала“, каза Кирилов.

Освен това ръководството на Украйна сериозно обмисля въпроса за атакуване на съхранението на радиоактивни отпадъци в бившето предприятие „Приднестровски химически завод“ в село Каменское, Днепропетровска област. Министерството на отбраната разполага с документ, потвърждаващ критичното състояние на хранилищата и неправомерното присвояване на средства, отпуснати от Европейския съюз за поддръжка на съоръжението.

Вторият сценарий – потискане на волята и способността за съпротива в рамките на решаването на конкретна оперативна задача. Заповедта на Върховния главнокомандващ отменя нападението срещу предприятието и осуетява плановете на Пентагона за неговото изпълнение.

Третият – най-малко вероятен сценарий, „открито използване на ОМУ на бойното поле“ в случай, че конвенционалните оръжия не успеят, най-вероятно в зона на военни действия, се обмисля за Славянск и Краматорск, превърнати в градове-крепости.

Подобни новини

Бивш министър на вътрешните работи в Киев: Вероятно някоя сутрин ще намерят Путин задушен с копринен шал

Novinite-dnes.bg

Кипърското правителство подготвя допълнителни мерки за справяне с нарастващия инфлационен натиск и икономическата криза в резултат на войната в Украйна

Моника Бояджиева

САЩ готвят нов удар върху Русия

Novinite-dnes.bg

Грозев от Bellingcat: Путин иска да нанесе ядрен удар по член на НАТО

Novinite-dnes.bg

Появиха се подробности за октомврийските обиски в домовете на руския милиардер Олег Дерипаска в САЩ

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар