САЩ одобриха продажбата на 8 изъребителя F-16 на България

Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на България на 8 нови изтребителя F-16 (F-16 C Block 70) и свързаната с тях техника на България. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявление на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на Пентагона.

Агенцията съобщи още, че вчера е предоставила на Конгреса необходимите сертификати за сделката и уточни, че става дума за 4 самолета F-16 C Block 70 и 4 F-16 D Block 70, както и дълъг списък с оборудване. и оръжия за тях.

  Отхвърлиха приемането на България в Шенген

Общата стойност на всичко се очаква да бъде максимум 1 милиард и 673 милиона долара. Главен изпълнител ще бъде Lockheed Martin.

Обявяването на потенциалната продажба е изискване на закона, уточняват от агенцията.

Новите изтребители ще подобрят способността на България да посрещне настоящите и бъдещите заплахи, като дадат възможност на българските ВВС да патрулират рутинно в Черноморския регион, според Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на Пентагона.

  Отхвърлиха приемането на България в Шенген

АФП отбелязва, че одобрението на сделката дава възможност за укрепване на българската военна авиация в момент, когато регионалната заплаха се е увеличила заради руската инвазия в Украйна.

Миналата година стана ясно, че България преговаря със САЩ за доставката на тези осем изтребителя. Тогава беше подчертано, че страната ни ще настоява новите машини да се изплащат на вноски.

  Отхвърлиха приемането на България в Шенген

През 2019 г. България плати 1 милиард и 300 милиона долара за производството и придобиването на осем самолета F-16 Block 70. Пакетът за тях включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, спомагателна техника и военна техника.

Първите две машини от тази сделка трябваше да бъдат доставени през следващата година, но поради пандемията се очаква това да се забави с около две години.

Прочетете също

Илиян Василев: Шантаж е заплахата на „Лукойл”, че ще затвори

Нашата държава не може да си позволи това, заяви бившият дипломат Заплахата на „Лукойл”, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *