Новините днес
Свят

Шефът на ООН Антониу Гутериш ще се срещне с Путин в Москва на Светъл вторник

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще се срещне с руския президент Владимир Путин в Москва във вторник, съобщиха от Кремъл.

На този ден православните руснаци отбелязват Светъл вторник. Тази неделя православните църкви посрещат Великден.

Антониу Гутериш ще има работна среща и обяд с външния министър Сергей Лавров

Сътрудникът на говорителя на ръководителя на ООН, Ери Канеко, заяви, че Антониу Гутериш се надява по време на пътуването си в Москва да разговаря за това какво може да се направи, за да се постигне мир в Украйна.

Екипът на генералния секретар на ООН също така е в контакт с украинското правителство относно евентуално посещение, разкри Ери Канеко.

Гутериш също така призова за четиридневна хуманитарна пауза за православния Великден в боевете в Украйна, която да започне в четвъртък, за да се даде възможност за безопасно преминаване на цивилни граждани от зоните на конфликта и за доставяне на хуманитарна помощ в силно засегнатите райони.

Той е „не толкова разочарован, че личният му призив не е бил чут, а по-скоро от това, че не е имало примирие“, заяви неговият говорител.

Русия бе осъдена от други държави-членки на ООН, като мнозинството нации гласуваха в Общото събрание за осъждане на Москва като подбудител на войната и за прекратяване на участието на Русия в Съвета по правата на човека поради твърдения за тежки нарушения на правата на човека.

Русия заема постоянно място в петчленния Съвет за сигурност на ООН и използва правото си на вето, за да отхвърли усилията за търсене на отговорност за инвазията й в Украйна.

Подобни новини

Над 1000 наемници от частната армия ”Вагнер” ”спасяват” Русия в Украйна, готвят убийство на Зеленски

Novinite-dnes.bg

Цунами с височина около 1,20 метра достигна югозападния бряг на Япония

Novinite-dnes.bg

Юлия Тимошенко: Ако свободният свят не защити Украйна, вие ще бъдете следващите

Novinite-dnes.bg

Орбан въведе извънредно положение заради войната

Novinite-dnes.bg

Тайван се отказа да купува от САЩ нови хеликоптери, били твърде скъпи

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар