Новините днес
Свят

„Спрете ядрения маниак!“, зове Върховната Рада в Украйна

Ръководителят на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук призова Европа и света да помогнат в защитата на небето над Украйна и да спрат „ядрения маниак“.

„От името на Върховната Рада на Украйна се обръщам към всички парламенти, правителства, граждани на Европа и света. Русия постави Европа и света на ръба на ядрен Армагедон“, каза председателят на Върховната Рада във видеообръщение, публикувано от пресслужбата на BP.

Според Стефанчук украинският Чернобил преди 36 години „се превърна в обобщена концепция за глобална екологична и причинена от човека катастрофа, а АЕЦ „Запорожие“ е в пъти по-мощна и опасна от Чернобил“.

„Всичко това показва, че престъпленията на Путин са достигнали глобален мащаб и заплашват съществуването на Европа, а вероятно и на човечеството. Това престъпление ясно демонстрира необходимостта от въвеждане на забранена за полети над Украйна зона възможно най-скоро, за да се защитят не само Украйна, но и Европа и света. Спрете ядрения маниак!“, призова той.

Думите му идват, след като в нощта на 4 март руските военни обстреляха обекта на АЕЦ Запорожие, което доведе до пожар на територията на атомната електроцентрала. Към 06:20 часа спасители са потушили огъня. Няма информация за загиналите и ранените.

Впоследствие Държавният орган за ядрено регулиране на Украйна съобщи, че сега площадката на Запорожската АЕЦ е превзета от военните сили на Руската федерация, но енергоблоковете остават непокътнати.

В същото време има повреди по устройството на реакторното отделение на енергоблок №1, които не засягат безопасността на енергоблока.

Системите и елементите, важни за безопасността на АЕЦ, са в работно състояние. Към момента не са регистрирани промени в радиационното състояние.

Подобни новини

Германия обвини руски гражданин в опит за убийство на чеченеца Рамзан Кадиров

Novinite-dnes.bg

Кремъл: Все още има време така наречените ”неприятелски” държави да преминат към плащане за руския природен газ в рубли

Novinite-dnes.bg

Ройтерс: Путин предупреждава Запада за „Деня на страшния съд“ на 9-ти май

Novinite-dnes.bg

Симеон Гаспаров: Ако се използват химически оръжия във войната срещу цивилното население, дори срещу военното, Западът може да се намеси

Novinite-dnes.bg

Украйнският премиер: Украинските войници в Мариупол ще се бият до край

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар