Новините днес
Свят

Тайван се отказа да купува от САЩ нови хеликоптери, били твърде скъпи

Тайван се е отказал от плановете си да купи от САЩ на нови модерни хеликоптери за борба с подводници с аргумента, че са прекалено скъпи, съобщи Ройтерс, цитиран от Novini.bg

По-рано Тайван беше обявил, че възнамерява да придобие 12 хеликоптера Ем Ейч-60Ар, произвеждани от американската компания „Сикорски“. Тайвански медии обаче съобщиха, че САЩ са отказали сделката, тъй като не отговаря на нуждите на острова.

Запитан в тайванския парламент за неотдавнашните промени в политиката за придобиване на нови оръжия от САЩ, министърът на отбраната Као Куанчъ посочи на първо място случая с хеликоптерите.

Цената им е твърде висока, извън възможностите на страната ни, обясни той.

Две други покупки на оръжия също бяха отложени – на самоходни гаубици M109A6 и на мобилни противовъздушни ракети „Стингър“.

Ракетите „Стингър“, произвеждани от американската компания „Рейтиън текнолъджис“, са много търсени в Украйна, където се използват срещу руските самолети. Доставките от САЩ обаче намаляха и има значителни пречки за производството на повече такива оръжия, отбелязва БТА.

Тайван вече подписа договор за „Стингър“ и плати за тях, каза тайванският министър на отбраната. Той ще настоява САЩ да доставят ракетите.

Ние не гледаме на продажбите на оръжия като на маловажен въпрос и имаме резервни планове, добави Као, без да влиза в подробности.

Тайван твърди, че САЩ са предложили алтернативи на самоходните гаубици M109A6, включително предназначени за монтиране на камиони ракетни установки, произведени от „Локхийд Мартин“.

,,Властите в Тайпе все още обмислят вариантите си по въпроса“, заяви днес Као.

Тайван, за който Китай претендира, че е негова територия, провежда програма за военна модернизация, за да подобри своята отбрана и да повиши възможностите си да отблъсне евентуална китайска атака, включително с прецизни оръжия като ракети, отбелязва Ройтерс. Президентката Цай Ингвен се застъпва за концепцията за „асиметрична война“, която включва разработването на високотехнологични, лесно преносими оръжия, които са трудни за унищожаване и може да бъдат използвани за прецизни атаки.

Подобни новини

Джордж Буш: Зеленски e Чърчил на нашето време

Novinite-dnes.bg

Ердоган: Турция няма да отстъпи по въпроса за членството на Швеция и Финландия в НАТО

Novinite-dnes.bg

Bellingcat: Масова чистка на Путин във ФСБ /КГБ/ – над 150 агенти са аут или арестувани

Novinite-dnes.bg

Британското разузнаване: Офанзивата на Русия в източната част на Донбас загуби инерцията

Novinite-dnes.bg

Германия затваря офис на Шрьодер, не се дистанцирал от Путин

Моника Бояджиева

Оставете коментар