Татяна Дончева:Да не се мъчим да правим закон „Магнитски“,а да си разрешим корупцията

Не е ясно защо трябва да формулираме законите на „Магнитски“. Ако Америка има своите стремежи като глобална сила, която може да използва силата на инструментите, с които разполага, за да наложи определени социални отношения, това е работа на Америка. Нашата работа е да оправим корупцията и имаме достатъчно инструменти, за да я оправим, без да се правим на американци и да се опитваме да правим закони „Магнитски“ върху българските условия. Това коментира в студиото на „Денят започва“ Татяна Дончева, шеф на Движение 21.

Тя припомни, че първото служебно правителство прие Закона за Министерския съвет, с който се публикува списъкът на лицата, свързани с „Магнитски“, публикуван от закона на САЩ. Те оказват влияние върху техния бизнес, имущество, сметки, държавни и общински агенции, с които общуват, и бизнес партньори. Съдът прецени, че това е недействителен акт на Министерски съвет, но Дончева аргументира, че не това е причината за влизането в сила на Закона Магнитски у нас. Да бъдеш контролиран от изпълнителната власт и институции и лица с репутация на заподозрени в корупция се превръща в инструмент за борба с бизнес и политически опоненти, а не инструмент на върховенството на закона за стабилизиране на страната и защита на правата на гражданите“, каза Дончева.

Тя каза, че предишните два най-къси парламента не са участвали в правната работа, а в този парламент няма кой да прави закони. Той смята, че в момента „много министри и парламенти са неподготвени за законодателна работа“.

Татяна Дончева

Прочетете също

Методи Андреев: Има впечатление, че “Атака”, партията на Стефан Янев и “Възраждане” са проруски

Това, което в момента излиза като доклади от ДАНС и ДАР, това са годишни доклади …

Един коментар

  1. Дончева, не да си „разрешим корупцията “ , а да я озаптим !Попреглеждай си текстовете преди да ги публикуваш !?По-правилно би било,ако беще ни предложила следното “ да разрешим,проблема с корупцият “ !?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *