Новините днес
Свят

The Wall Street Journal: Кремъл преминава към „план Б“ във войната с Украйна

След като руските сили не успяха да осигурят бърза победа над Украйна, висши представители на САЩ виждат признаци, че Кремъл преминава към нова стратегия за постигане на ключови териториални цели, като същевременно търси лостове, за да принуди украинското правителство да приеме неутралитет между Русия и Запада, пише The Wall Street Journal, цитиран от ФрогНюз.

САЩ и техните съюзници широко тълкуваха първоначалните цели на руския президент Владимир Путин да включват превземането на Киев за няколко дни и смяната на правителството на украинския президент Владимир Зеленски с проруски режим.

Нищо от това не се случи. Високопоставен американски служител каза пред изданието, че индикации сочат, че повече от три седмици изтощителна битка, в която Украйна е оказала яростна съпротива на руските сили, е накарала Путин да коригира тактиката си.

Новата оценка на намеренията на Путин, която се споделя от висши служители в администрацията на Байдън, е да принуди Киев да приеме руските претенции към южните и източните територии на Украйна. След като завзе както Крим, така и регионите на Донбас през 2014 г., Русия се стреми да осигури „сухопътен мост“ между Западна Русия и Кримския полуостров и да разшири руския контрол над региона на Донбас.

Владимир Путин също ще продължи своя военен натиск, включително разбиването на украински градове, като изчисли, че това ще накара Зеленски да изостави надеждите си да се присъедини към Запада и да се съгласи с неутрален статут и други руски искания.

„Ако исканията на Путин за територия и неутралитет бъдат отхвърлени, се очаква той да се опита да задържи цялата земя, която силите му заеха, и да се бие“, казаха представители на САЩ. „Въз основа на нашите военни оценки изглежда, че той се връща към тактиката на обсада“, каза друг служител на САЩ.

За обсадените граждани на Украйна стратегията за промяна означава седмици — вероятно месеци — атаки от отслабената руска армия, често доволна да изстрелва ракети и артилерия от разстояние. Тази промяна има за цел да притисне правителството на Зеленски да се откаже от територия и да отстъпи споразуменията за сигурност.

„План Б“ на Путин, както го нарече един от американските служители, идва с редица важни предупреждения. Представители на САЩ отбелязват, че Путин може да разшири военните си цели, ако армията му започне да има по-голям успех срещу силите на Украйна. Статутът на столицата остава открит въпрос и предвид голямата украинска съпротива, не е ясно дали руските военни могат да насочат достатъчно войски, за да отцепят плътно Киев и да превземат украинската столица, твърдят някои представители на САЩ.

Интерпретацията на стратегията на Путин не е резултат от официална оценка на разузнавателната общност, а е мнението на някои американски служители с достъп до класифицирана информация, които не твърдят, че стратегията ще заработи. Някои анализатори отбелязват трудността при оценката на целите и задачите на Путин и предупреждават да не се чете твърде много в развитието на бойното поле.

Подобни новини

Напрежението ескалира! Украински генерал се закани да разкъсва руснаците с голи ръце, отговориха му с тези бойни ВИДЕА

Novinite-dnes.bg

Гори част от руското министерство на отбраната, има загинали

Novinite-dnes.bg

Сергей Лавров: Започва следващият етап на „специалната военна операция” в Украйна, насочена към пълното освобождаване на Донецката и Луганската народни републики

Novinite-dnes.bg

Руска ракета удари сградата на правителството в Харков

Novinite-dnes.bg

По телефона Шолц поиска прекратяване на огъня в Украйна, Путин му отговори за настъплението на нацизма в Украйна

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар