Новините днес
Политика

Тошко Йорданов: Бойко Борисов нямаше да управлява толкова дълго ако беше България с президентска форма на управление

Бойко Борисов нямаше да управлява толкова дълго ако беше България с президентска форма на управление, защото по негово управление имаше един негов президент – Плевнелиев, и един, който не е негов”, добави Йорданов.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ коментира предложението на Слави Трифонов за провеждане на референдум за преминаване към президентска република.


„Смешно ми е как няколко дена партиите и придворните им юристи казват, че не може да стане това с референдум. А това, което каза Трифонов, е, че ще попитаме хората дали искат. Процедурата е пределно ясна. За да има референдум трябва въпросът да е от компетенцията на обикновеното народно събрание. Велико народно събрание се свиква с цел. Когато въпросът е зададен така, че да е от компетенцията на обикновено народно събрание, и хората го подкрепят, то става задължително. При нас работят едни от най-добрите юристи. Въпросът ще бъде формулиран достатъчно прецизно, за да се стигне до Велико народно събрание, чиято цел ще е промяна в конституцията с цел президентска република. Сега, дали президентска република американски тип или френски тип, на който му казват полупрезидентска, вече ще се решава във Великото народно събрание“, каза още той пред Нова телевизия.


„Това ще е решение, защото ще има ясна отговорност. В момента има колективна безотговорност. Тук има желание на група партийни дейци да са вечни под някаква форма. Целта им е да участват и да могат да се облагодетелстват от това, което дава като възможност властта. България през 30-те години по царско време е изпадала в ситуацията, в която е сега страната след ГЕРБ – къси парламенти, смяна на правителства и политическа безизходица. Тогава военните правят преврат, забраняват политическите партии и страната се нормализира. Но това не е демократично. Много по-добрият вариант е ако хората преценят да има президентска република.


Зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов коментира и поста на колегата му от „7/8 ТВ“ Иво Сиромахов. Последният написа във фейсбук: „Убеден съм, че ако влязат в парламента, депутатите от ИТН ще се борят за президентска република така сърцато и всеотдайно, както в предишните три парламента се бориха за мажоритарна избирателна система“.

„Иво Сиромахов – това си е негово право да се прави на зевзек. Той нито е член на партия ИТН, нито участва в решенията. Иво Сиромахов си е от нашите и затова го цитирате. Право си е на Иво Сиромахов да се прави на забавен. Оттам нататък Иво Сиромахов не разбира нищо. Той не е наясно с процеса, с процедурите, не е наясно какво правим, не е наясно как се стига до там. Не сме забравили темата за мажоритарните избори“, каза Йорданов.

Подобни новини

Христо Иванов: Ще имаме по-добър кабинет Асен Василев: Персонален състав не сме обсъждали

Novinite-dnes.bg

Христо Иванов: Трябва да се опитаме да възстановим досегашната конфигурация в парламента

Novinite-dnes.bg

Николай Събев: Изваждаме железниците от килера на българската икономика

Novinite-dnes.bg

Правителството определи нови членове на Надзорния съвет на НОИ и на НЗОК, аут Гьоков, Спецов и съпругата на Лорер

Novinite-dnes.bg

Искаме предсрочни избори и както ни подреди обществото

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар