Новините днес
Свят

Унгария възнамерява да намали зависимостта си от вноса на газ от Русия и планира да инвестира 16 милиарда евро в развитието на националния енергиен сектор до 2030 година

Унгария възнамерява да намали зависимостта си от вноса на газ от Русия и планира да инвестира 16 милиарда евро в развитието на националния енергиен сектор до 2030 година. Това съобщи във вторник министърът на технологиите и промишлеността на републиката Ласло Палкович на конференция по икономика, климат и устойчиво развитие в Будапеща.

Той отбеляза, че сега 35-40% от крайното потребление на енергия в Унгария се осигурява от природен газ. „Предизвикателството е да се намали делът на отоплението с газ за домакинствата и публичния сектор“, каза Палкович, добавяйки, че събитията в Украйна са „изтъкнали проблемите на енергийната сигурност и сигурността на доставките“. „Целта на Унгария е да намали зависимостта от руския внос на енергия и в крайна сметка да постигне енергийна независимост“, каза министърът, цитиран от агенция MTI, предаде БГНЕС.

Италианската петролна и газова група Eni ще удвои покупките си на природен газ от Алжир до 2024 г. до 18 милиарда кубически метра годишно, каза изпълнителният директор на компанията за природни ресурси Гуидо Бруско на газова конференция в Милано.

„От 9 милиарда кубически метра допълнителен обем, 6 милиарда кубически метра ще бъдат доставени на Италия през следващия зимен сезон, а останалите ще дойдат чрез постепенно увеличение през 2023 г.“, каза Бруско, цитиран от finanza.com, цитирана от БГНЕС.

След началото на агресията на Русия срещу Украйна италианското правителство си постави за задача възможно най-скоро да се освободи от зависимостта от вноса на природен газ от Руската федерация, който достига 29-30 млрд. куб. м годишно при общо потребление 76 млрд. куб. м.

Подобни новини

Проруски сепаратист в Украйна: Съд ще реши съдбата на бойците на Киев, предали се в Мариупол

Novinite-dnes.bg

Байдън не смята, че Путин иска да започне тотална война в Украйна

Novinite-dnes.bg

Проф. Чуков: Вероятно зад клането в Буча стоят хората на чеченския лидер Рамзан Кадиров

Novinite-dnes.bg

Британското разузнаване: Офанзивата на Русия в източната част на Донбас загуби инерцията

Novinite-dnes.bg

Вадим Бойченко: Животът на хората, които са блокирани в разрушения град Мариопул, е в ръцете на Путин

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар