Новините днес
Свят

В Русия започна нов съдебен процес срещу Навални

Руски съд започна днес разглеждането на ново дело срещу основния опонент на Кремъл Алексей Навални, излежаващ вече над една година присъда за измама и застрашен от още десет години затвор, предава France 24.

Навални е бил в затворническата си униформа по време на изслушването, успял е и да прегърне съпругата си Юлия Навални, въпреки заобикалящите го охранители. Ден по-рано тя поиска достъп до закрития процеса, предава журналист от АФП.

В момента Навални излежава присъда от две години и половина, но новите обвинения може да удължат времето му зад решетките значително. Изслушването в Лефортовския окръжен съд на Москва се провежда в затвора с максимална сигурност, където той е задържан в Покров, на около 100 километра източно от Москва.

Новото дело за измама срещу Навални беше образувано през декември 2020 г., докато 45-годишният мъж се възстановяваше в Германия, след като оцеля на косъм от отравяне.

Следователите обвиняват Навални, че е откраднал за лична употреба над 4,7 милиона долара дарения, раздадени на неговите политически организации. Обвиненията предвиждат максимално наказание от 10 години затвор.

Amnesty International описа изслушването като „фалшив процес, на който присъстват охранители от затвора, а не медии“. „Очевидно е, че руските власти възнамеряват да гарантират, че Навални няма да напусне затвора скоро“, се казва в тяхно изявление.

Началото на процеса идва по време на седмица на интензивни разговори между Русия и Запада за Украйна, като германският канцлер Олаф Шолц е последният западен лидер, който трябва да пристигне в Москва, за да проведе разговори с Путин.

Съюзниците на Навални призоваха Шолц да говори за съдбата на политика в предстоящите разговори с Путин във вторник. „Германия се застъпва за мир и справедливост“, каза говорителят на Навални Кира Ярмиш в Twitter. „И сега позицията му по този въпрос е по-важна от всякога.“

Мария Певчих, друг ключов съюзник на Навални, предположи, че процесът е „нарочно планиран да съвпадне с най-напрегнатата седмица от украинската криза“. „Те планират да удължат присъдата му с още 15 години, докато всички се разсейват с нещо по-голямо“, пише тя в Twitter.

Навални също е заплашен от до шест месеца затвор за неуважение към съда по време на едно от изслушванията му миналата година, когато беше хвърлен в затвора по стари обвинения в измама.

Подобни новини

В Русия се задавиха от завист заради посещението на Джоли в Украйна

Novinite-dnes.bg

Кремъл: Истинският руснак не може да се срамува от войната

Novinite-dnes.bg

Киев изрази разочарование от позицията на Австрия срещу еврочленство на Украйна

Novinite-dnes.bg

Военният експерт Олег Жданов: Руските генерали са изплашени. Раняването на ген. Герасимов действа демобилизиращо

Novinite-dnes.bg

Изчезнаха министърът на отбранана Шойгу и началникът на ГЩ на Русия Герасимов

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар