Новините днес
България

ВАП прати Надежда Йорданова на Главния инспекторат в МС

Сигнал срещу Надежда Йорданова за евентуално извършено нарушение изпратиха до Главния инспекторат на Министерския съвет от Върховната административна прокуратура, съобщиха от обвинението. Според съобщението има съмнения, че правосъдният министър Надежда Йорданова е извършила нарушение във връзка с изготвен протест.

На основание чл.126, пр.2, чл.146, т.4, чл.147, ал.2, вр. чл.16, ал.1, т.1 и т.3 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) от ВАП е изготвен протест против заповед на министъра на правосъдието, издадена по Закона за нотариусите и нотариалната дейност.


Според чл.152, ал.1 и ал.2 жалбата или протестът се подава чрез органа, издал оспорвания акт, който е длъжен в тридневен срок от изтичането на сроковете за оспорване от останалите лица да изпрати жалбата или протеста заедно със заверено копие от цялата преписка по издаването на акта на съда, като уведомява подателя за това.

От ВАП са спазени тези процесуални правила, твърди се в съобщението. В прокуратурата са получени данни, от които е видно, че въпросните материали са изпратени от Министерство на правосъдието до съда след повече от три дни от постъпване на протеста в министерството.

В чл.303 т.2 от АПК е регламентиран състав на административно нарушение и се ангажира административнонаказателната отговорност на длъжностно лице, което без уважителни причини не препрати своевременно жалба или протест срещу административен акт на по-горестоящия административен орган или на съда.

Въз основа на това и съобразно чл.145, ал.1, т.5 от Закона за съдебната власт ВАП сезира ръководителя на Главния инспекторат на МС в съответствие с правилата на чл.307 от АПК, с които е регламентиран редът за налагане на наказания за нарушения по чл.303 от кодекса.

Подобни новини

Мика Зайкова: Няма да е лесно на Кирил Петков да бъде премиер

Novinite-dnes.bg

Владислав Панев: Всички българи ще плащат парното на софиянци, което никак не е справедливо

Novinite-dnes.bg

Премиерът Кирил Петков е с приза „Политик на годината”

Novinite-dnes.bg

Бойко Рашков за Горанов: Нещата не са толкова прости, както се опитаха да обяснят някои заинтересовани

Novinite-dnes.bg

Изненада! „Продължаваме промяната“ цака КНСБ и „Подкрепа“ в Тристранката

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар