Новините днес
България

Васко Начев: ”Газпром” почти не съществува, съсипана е от самите руснаци

”Нещата не са толкова простички, както някои се опитват да ги представят. Има теоретична възможност не само за Азербайджан да изнесем, но и до ОЕА или Индонезия. Въпросът е, че от техническа гледна точка, за да се случи подобно нещо трябва да има синхронизация на електропреносните системи на няколко държави. Това е трудно постижимо и би отнело около 5-10 години.

Това е сложна SWAP-ова сделка. Трябва да има съответно свободни количества електроенергия, които да бъдат прехвърляни по тези SWAP-ови сделки. Не смятам, че е възможна такава сделка“, това заяви енергийният експерт Васко Начев пред „Евроком“ и „ЕвроДикоФ“.


Според него подобна схема би била доста по-удачна, ако се извърши с Румъния.


Начев заяви, че тръба за пренос на газ от България до съседката ни има, като ключовото е да се изгради евентуално трасе за износ на електроенергия.


Той заяви, че бившият шеф на „Булгаргаз“ Николай Павлов е подписал анекс за отказ от цялото количество азерски газ под предлог, че е нямало нужното трасе, въпреки че такова е имало.


Октомври 2020 г. е подписан злополучният анекс, който ни отказва от 2/3 азерски газ.


„От 1 октомври на 30 евро/мВтч. Имаме сключен договор“, каза той за очакваното синьо гориво по интерконектора, което се очаква да тръгне съвсем скоро.


„Компанията „Газпром“ почти не съществува, „Газпром“ е съсипана от самите руснаци. „Газпром“ е изправена пред разпад. Печалбите са прибрани предварително. Това беше смисълът. Парите да не стигат директно до „Газпром“, а да бъдат прехвърляни. Те нямат средства за поддържане на системите. Русия е изправена пред много сериозни трудности. Предстоят много интересни неща в Русия“, категоричен бе той.


„Това е толкова дълга и дъблока тема, влязла дълбоко в съзнанието на българина. Трябва да минат поне две поколения, за да се излезе на чисто“, заяви той за амбициите да се добиват шистов газ.


„Има 100% решения за добив на газ, било то и от шистови формации. Всичко друго са някакви интерпретации „, категоричен бе енергийният експерт.


Мнението му е, че информацията, която се върти в публичното пространство за добив на суровината, нямат общо с реалността,пишат от фрогнюз.

Подобни новини

Владимир Танев: По-добре Петков да си изкара мандата,защото ако падне, ще дойде ново проруско служебно правителство на президента

Novinite-dnes.bg

Георги Георгиев(БОЕЦ): Втора присъда. Осъдиха ме по второ дело на прокуратурата срещу мен

Novinite-dnes.bg

Радослав Бимбалов: Докато Бойко е на свобода, законът ще бъде в ареста

Novinite-dnes.bg

Николай Събев продължава срещите за развитие на синия сектор

Novinite-dnes.bg

МВР опровергава Гешев: Повече убийства, по-малко кражби на автомобили през 2021 г.

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар