Новините днес
Свят

/ВИДЕО/ Джо Байдън с предупреждение към Москва: Не си помисляйте да стъпите и на сантиметър на територията на НАТО

Моето послание към народа на Украйна е, че ние сме с вас. Това заяви президентът Байдън по време на речта си във Варшава. Думите му предизвикаха бурни аплодисменти сред събралото се множество.

„Днешните битки в Киев, Мариупол и Харков са последните битки в една дълга борба“, уверен е той.

„Унгария през 1956 г., Полша през 1956 г. и след това отново през 1981 г., Чехословакия през 1968 г. – съветските танкове смазаха демократичните въстания, но съпротивата продължи, докато накрая през 1989 г., Берлинската стена и всички стени на съветското господство – те паднаха и хората надделяха“, добави Байдън.

„Битката за демокрация не можа да приключи и не приключи с края на Студената война“, отбеляза още американският президент в заключителната си реч след тазседмичната европейска визита.

„През последните 30 години силите на автокрацията се възродиха по целия свят. Отличителните й белези са познати. Презрение към върховенството на закона, презрение към демократичната свобода, презрение към самата истина. Днес Русия удуши демокрацията и се опита да направи и другаде“, каза Джо Байдън.

Той също така посочи, че е скверно, че Владимир Путин е излъгал, казвайки, че опитва да денацифицира Украйна.

„Ще имаме различно бъдеще, по-светло бъдеще, основаващо се на демокрацията и принципите, на надеждата и светлината, на благоприличието и достойнството, свободата и възможностите. За Бога, този човек не може да остане на власт“, каза Байдън по адрес на руския си колега. 

Президентът на Съединените щати предупреди Москва: „Не си помисляйте да стъпите и на сантиметър на територията на НАТО“.

„Имаме свещено задължение по член 5 да защитаваме всеки един сантиметър от територия на НАТО“, заяви Байдън и добави, че „престъпникът Путин иска да представи разширяването на НАТО като имперски проект, насочен към дестабилизиране на Русия. Нищо не е вярно. НАТО е отбранителен съюз“.

„Вместо да се раздели НАТО, сега Западът е по-силен и по-обединен, отколкото някога е бил. Русия искаше по-малко присъствие на НАТО по границите си, но сега има по-силно, по-голямо присъствие“, подчерта Байдън.

„Позволете ми да кажа това, ако можете да ме чуете – вие, руският народ, не сте наш враг. Отказвам да повярвам, че приветствате убийството на невинни деца, баби и дядовци или че приемате факта, че болници, училища, родилни отделения са обстрелвани от руски ракети и бомби“, обърна се американският лидер към руснаците.

„Тази война вече е стратегически провал за Русия“, добави той.

Подобни новини

Путин към украинските военни: Не допускайте телата на жените и децата ви да се ползват от нацисти и наркомани

Novinite-dnes.bg

Джо Байдън: Още в сряда може да започне войната

Novinite-dnes.bg

Известният анализатор Сергей Уткин: Срамна война! Украинските деца ще я помнят до XXII век

Novinite-dnes.bg

Зеленски пред фестивала в Кан: Накрая омразата ще изчезне и диктаторите ще умрат

Моника Бояджиева

Столтенберг: Стотици хил. са в повишена готовност, 40 хил. бойци са по източния фланг

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар