Новините днес
Свят

/ВИДЕО/ В бункер на ”Азовстал” жени и деца не са виждали светлина от седмици

Украинският полк ”Азов” от един от подземните бункери на завода ”Азовстал”. На кадрите жените и децате са в претъпкано помещение – те казват, че им свършват храната и водата и молят да бъдат евакуирани от обсадения южен град. Редица от заснетите споделиха, че от седмици са в капан под земята, а едно момиче добави, че не е виждало дневната светлина от 27 февруари – четвъртия ден от инвазията на Русия в Украйна.

По стените на бункера се виждат големи табели с надпис „Деца“ с червена боя. Една жена казва, че повече от 15 деца – от бебета до 14-годишни – са приютени в сградата.

Стоманодобивният комплекс „Азовстал” е лабиринт от тунели и работилници и е огромен индустриален обект в центъра на Мариупол. Това е почти като град в град. По-рано тази седмица един от командирите на „Азов”, който заедно с украинска бригада на морската пехота, граничари и полицаи все още защитават Мариупол, изтъкна пред Би Би Си, че много цивилни, включително деца, се приютени в това място. Той каза също, че има ранени и загинали бойци, пише още БГНЕС.

Голяма част от Мариупол е разрушена след седмици на тежки руски бомбардировки и интензивни улични боеве. Тази седмица президентът Владимир Путин отмени планираното руско нападение срещу стоманодобивния завод и вместо това нареди на войските си да го блокират. Превземането на пристанището в Азовско море е ключова руска военна цел – така Москва се надява да освободи повече войски, за да се присъединят към руската офанзива на север в източния регион на Донбас.

Подобни новини

Зеленски: Изтеглянето на руските войски от столичния регион на Украйна създава „катастрофална ситуация“ за цивилните

Novinite-dnes.bg

Чавушоглу: Турция винаги е подкрепяла идеята за разширяване на НАТО, но има опасения относно желанието на Финландия и Швеция да се присъединят към Алианса, предвид отношенията им с терористични групи

Novinite-dnes.bg

Карин Жан-Пиер: Американските власти са уверени, че ще бъде постигнат консенсус за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, но не уточниха какво възнамеряват да направят, за да отстранят възраженията на Турция

Novinite-dnes.bg

Алексий Резников: Кремъл все още не иска да приеме и да признае своето фиаско, но това време вече е близо

Novinite-dnes.bg

Жозеп Борел: Европейската комисия има за цел да удвои военната помощ на ЕС за Украйна

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар