Новините днес
Политика

Вигенин: Неадекватно е да искаш оставката на военен министър, докато на около 200 км се води война

„В тази ситуация трябва да проявим максимална сдържаност, да се внимава какво се говори, защото трябва да дадем спокойствие на българските граждани.” Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин в ефира на БНТ и припомни, че в петък бе приет първият бюджет на тази коалиция, което ще даде стабилност както на управлението, така и на държавата и на гражданите. Той обяви, че в ситуация, в която на малко повече от 200 километра от България се води война, да се иска оставката на министъра на отбраната, е неадекватно.

Според Вигенин в този момент, на налагане на санкции и контрасанкции,  правителството трябва да наблегне на това да не се засегнат българските граждани и да не бъдат намалени ефектите на България. „В момента последното,от което имаме нужда е някакво противоречие и противодействие между институциите. Това изисква един много внимателен и умерен подход от страна и на правителството и премиера, и на президента. Разнобой в момента, който има опит да се вкара между институциите, е най-лошото, което може да направим в момента за България“, категоричен бе зам.-председателят на Народното събрание. 

Той призова за спиране на хвърлянето на обвинения и квалификации и стремеж към спокойствие, внимателен подход и подготовка на България за възможните кризи, които предстоят.

„Това е военна операция на територията на суверенна държава и това е шокиращо за много от нас. Парламентарната група постъпи правилно като подкрепи оценката, че трябва да бъде осъден този начин на действие в съвременния свят“, допълни социалистът.

Кристиан Вигенин обясни, че в момента България трябва да се концентрира върху две неща – подготовка на страната за евентуалните кризи, които предстоят и да видим с какво можем да помогнем на населението в Украйна.

По думите му въпросът за санкциите срещу Русия е доста по-сложен, отколкото изглежда: „Не просто защото това си ни е позиция от много отдавна. Много ни критикуваха и 2014 г., когато се обявихме против санкциите, но по-късно се потвърди, че те нямат никакъв ефект. Тези санкции през 2014 г. върнаха ли Крим на Украйна? Решиха ли въпроса с регионите на Донецк и Луганск? Промениха ли по някакъв начин на руската позиция? Ако санкциите тогава доведоха до сегашната ескалирала ситуация, по какъв начин ще решат проблема сега?“, попита Вигенин в студиото на “Денят започва“.

„Имам чувството, че икономическите санкции, които бяха приети, са израз на безпомощността на демократичния свят“, заяви социалистът като допълни: „Те са по-скоро политически сигнал, няма да имат ефект по действията на Руската федерация, но в същото време ще засегнат преди всичко обикновените граждани както в Русия, така и в нашите страни.“

Кристиан Вигенин смята едностранното налагане на санкции от страна на България като нелогичен ход. „Според мен това беше прибързан ход. Ние държим да се подхожда разумно и да се действа така, че да се постигне резултат“, уточни той.

Подобни новини

Десислава Атанасова: Тактиката Румен Радев да напада ГЕРБ очевидно е успешна

Novinite-dnes.bg

Не е за вярване. Прокуратурата иска съдействие от ОАЕ за онлайн разпит на Божков

Novinite-dnes.bg

Проф. Овчаров се ожали: Помагах на Герджиков и ме изчегъртаха

Novinite-dnes.bg

Карадайъ в Брюксел: Гражданинът Кирил Петков да каже кой е в основата на корупцията

Novinite-dnes.bg

Петър Кънев: В момента политиката се контролира от хладилника. Трябва да се постигне баланс между правителството и работодателите

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар