Новините днес
Политика

Владимир Величков: Българите трябва да бъдат попитани дали да изнасят оръжия за страна в конфликт. Шепа политици не могат да кажат „Да изнасяме оръжие“

„Председателят на комисията и министърът на икономиката излиза и казва, че България изнася за Чехия, Словакия, Полша, Прибалтика. Всички знаем, че тези страни доставят оръжие на Украйна. Все едно да пуснеш някой от съседите си в двор, той да се прицели в другия и да каже „Не съм аз“, коментира бившият шеф на Комисията за контрол на търговията с оръжие Владимир Величков в студиото на „Денят ON AIR“.

Той е категоричен, че България изнася оръжие за Украйна.

„Всяка транзакция е придружена от сертификат на крайния потребител. Придружен е от сертификат за доставка. Основното в този документ е, че оръжието няма да бъде реекспортирано. Има опция при износ на оръжие в една държава, да ги даде на друг „Но това може да се случи, ако се попита страната производител. Не можете да хвърляте неистини към целия български народ и да го лъжете по грозен начин“, каза експертът пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че не се извършва последващ контрол върху сделките за износ на оръжие.

„Държавата може по всяко време да извърши проверка и да изпрати експерти, които да видят какво се случва с доставените оръжия. Но това не се прави“, каза Владимир Величков.

Той уточни, че не може да се даде разрешение за реекспорт без знанието на председателя на Комисията за контрол на търговията с оръжие – в случая Корнелия Нинова. Според Величков е трябвало да се проведе референдум по въпроса за предоставянето на оръжие на Украйна.

„Българите трябва да бъдат попитани дали да изнасят оръжия за страна в конфликт. Шепа политици не могат да кажат „Да изнасяме оръжие“. Най-голямата жертва на цялата ситуация е българският народ“, каза още той.

Величков бе категоричен, че ако се вземе решение за износ на оръжие, то трябва да става чрез държавни, а не частни фирми.

„Не произвеждаме толкова много неща, има много добри специалисти в нашите заводи, но няма стратегия за военно-промишления комплекс. А България може да бъде сериозен играч на международните пазари“, каза Величков.

Според него България няма капацитет за ремонт на военна техника. В България могат да се ремонтират само Ми-24 и Ми-17 и Су-25.

„Но какво ще ремонтираме със свалена техника? Петков не може да говори без да е подготвен. Трябва да има хора около него, които да го съветват по толкова важни въпроси. България трябваше да остане неутрална. Вижте Австрия. Защо трябва да да се намесват някъде, където действат световните сили?“, заключи експертът.

Подобни новини

Румен Радев: Днес честваме решителността и волята на първите ни държавници България да има Конституция

Novinite-dnes.bg

Ваня Григорова: Една война никога не е добра. Следим от години ситуацията там, затова не можем да се учудваме от напрежението, което съществува

Novinite-dnes.bg

Вера Иванова от „Системата ни убива“: Подкрепихме „Изправи се България“, защото Знаем, че Мая Манолова е инструмента (не крива щанга), който работи във всякакви условия и въпреки всичко и всички

Novinite-dnes.bg

Николай Василев: Ясно е, че всички ще страдат, но Русия не може да преживее без американски долари, докато Европа ще се справи без руския газ

Novinite-dnes.bg

Петър Николов от ГЕРБ-СДС: Очаквам тежък сблъсък между Румен Радев и Кирил Петков

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар