Владислав Панев: Гербаджийската КЕВР удря новия кабинет по устав с провокация

Точно в момента на избора на ново правителство доминираната от ГЕРБ Комисията за енергийно и водно регулиране поде провокация за повишаване на цените на тока и парното за гражданите съответно с 13 и 30 процента за София от Нова година. В същото време, докато новият премиер коментира, че първата задача е да не се натоварват хората и бизнеса с високи цени на енергията. Атака „според Хартата“.

Това се казва в позицията на депутата от „Демократична България“ и съпредседател на „Зеленото движение“ Владислав Панев.

  Отхвърлиха приемането на България в Шенген

Вижте още от позицията на Панев:

Като се има предвид, че всички производители на регулирания пазар на електроенергия са увеличили значително приходите от свободния пазар, а разходите на повечето от тях не се увеличават. И че Фондът за сигурност на енергийната система е натрупал огромни резерви от високите цени на въглерода. и 5% принос от дохода на всички производители.

Отделно КЕВР предлага 40% увеличение на цената за пренос и разпределение за ESO и ERP. Това е пряко данъчно облагане на бизнеса, извън и без това непосилните цени на пазара. С над 4 лв. за мегаватчас.

  Отхвърлиха приемането на България в Шенген

И още. Цената, на която Топлофикация София продава ток, е фиксирана на 635 лв. за мегаватчас. Както беше за фотоволтаиците във време, когато технологиите все още бяха мега скъпи. Огромна услуга за най-ограбената енергийна компания през годините, също все още под контрола на ГЕРБ. Един вид всички потребители да плащат страхотни цени за парно в София, просто защото топлофикацията се управлява супер неефективно. Един път 30% ръст на парното, втори път удвояване на пазарната цена на енергията, която плащаме на столичното дружество.

  Отхвърлиха приемането на България в Шенген

Отделно промяната в правилата в средата на ценовия период удря всички ВЕИ с дългосрочни договори за продажба на електроенергия по пазарни цени. Защото намалява премията им практически със задна дата. Това допълнително разваля нормалния бизнес.

Изводът от всичко това е, че КЕВР трябва да бъде първият регулатор със сменено ръководство. И новото правителство и парламент трябва да направят необходимото, за да не влезе в сила вчерашното решение.

Прочетете също

Илиян Василев: Шантаж е заплахата на „Лукойл”, че ще затвори

Нашата държава не може да си позволи това, заяви бившият дипломат Заплахата на „Лукойл”, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *