Новините днес
Свят

Войната в Украйна: Битката за Донбас започна

Руската армия започна офанзива в Източна Украйна, съобщи вечерта на 18 април секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексий Данилов. Украинският президент Володомир Зеленски също е потвърдил, че ”битката за Донбас” е започнала, предаде ФрогНюз.

„Това е официално изявление. Тази сутрин, почти по цялата фронтова линия на Донецка, Луганска и Харковска област, нашествениците се опитаха да пробият нашата отбрана. За щастие нашите военни издържат, те минаха само в два града. Това е Кременна и още един малък град. Боевете продължават, ние не предаваме териториите си, а от сутринта започнаха опит да започнат активна фаза“, подчертава Данилов.

Той добави, че според украинските власти плановете на руската армия да окупира напълно Донецка и Луганска области преди православния Великден, 24 април.

Зеленски заяви в свое обръщение късно в понеделник, че Русия е съсредоточила „значителна част“ от силите си в региона и обеща, че Украйна ще се защитава „колкото и войски да изпрати там“.

„Ще се борим. Няма да се откажем от нищо украинско“, добави той.

Вечерта на 18 април Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна също съобщи във Фейсбук, че „има признаци за началото на настъпателна операция на Русия в Донбас“.

„Регистрират се признаци за започване на настъпателна операция в Източната оперативна зона. В Слобожански и Донецки оперативни райони агресорът засили настъпателните и щурмови действия в определени направления. Няма съществени промени в дейността на вражеските войски във Волинско, Полесско и Северско направление“, се казва в изявлението на Генералния щаб на Украйна.

Подобни новини

След разговор с Макрон: Путин не е готов да сложи край на войната в Украйна

Novinite-dnes.bg

Доскорошен шеф на служба във ФСБ /КГБ/ на Русия е арестуван за невярна информация за Украйна

Novinite-dnes.bg

Песков: За да не мине на някой през ума да ни атакува, целта е да запазим необходимия паритет във всичко

Novinite-dnes.bg

Владимир Путин с обръщение към украинския народ за 9 май

Novinite-dnes.bg

Джокович с първи коментар след решението на съда

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар