Явор Сидеров: Истински тревожната новина не е неприемането ни в Шенген

Истински тревожната новина не е неприемането ни в Шенген, а готвения преврат в Германия. Двете са свързани на дълбинно ниво, но това е друга тема. Ако в дъното на съзаклятието стои Русия, какво ли се готви на България? Ако не стои, какво ни казва всичко това за настроенията сред радикалната част от немското общество?

Тук редица приятели биха омаловажили значението на това разкритие – съзаклятниците са малобройни, сред тях има радикали от бившата ГДР, която отдавна се фашизира и където са повечето привърженици на „Алтернатива за Германия“, но такива хора нямат реална тежест в обществото, този Хайнрих е сенилен разпространител на монархическа и реваншистка пропаганда, демократичните устои на Германия са здрави и могат да понесат такова нещо без реална опасност за съшествуващия конституционен ред.

Не споделям този бодряшки възглед. Мисля, че Хайнрих нацелва нещо, което е в съзвучие с възгледите на много хора във федералната република, особено след отчуждението между нея и САЩ по времето на Тръмп – а именно, че ФРГ е все още окупирана страна, че трябва да се еманципира, че политическата и военната й тежест не съответстват на икономическата.

Това последното й го казват и собствените й съюзници, които, увлечени в желанието да подсилят ЕС в отбранително и дипломатическо отношение, окуражават Германия да заеме полагащото й се място сред водещите държави в света. Всичко това е чудесно, но както показва готвения преврат, не е казано, че еманципирана Германия задължително ще остане в коловоза на либералната демокрация просто заради силата на институциите си, нито пък, че всички обществени слоеве поддържат тази линия на поведение.

До 1945 година Германия няма никакви либерално-демократични традиции. Ваймарската република е кратък и крайно неуспешен експеримент, белязан от кървави борби между комунисти и нацисти. Готвеният преврат, без съмнение обречен на неуспех поради слабата подкрепа и езотеричните възгледи на лидерите си, все пак е симптоматичен. Демокрацията в Германия не е даденост, а резултат от две катастрофални военни поражения, денацификация (колко успешна е отделен въпрос) и похлупака на Студената война, който не позволи развитието на патогени. Особено силна хранителна среда за такива патогени е миграцията. Меркеловото „Ще се справим“ сега се връща по твърде неприятен начин.

На фона на всичко това направо се надявам превратът да е руско дело, защото организаторите ще бъде изобличени и възгледите им – дискредитирани задълго от руската връзка. От алтернативата ме побиват тръпки.

Явор Сидеров,фейсбук

Истински тревожната новина не е неприемането ни в Шенген, а готвения преврат в Германия. Двете са свързани на дълбинно…

Posted by Yavor Siderov on Thursday, December 8, 2022

Прочетете също

Интервю с Любомир Кольовски: Трябват ни държавници, а не просто политици. Новините днес медия

Любо Кольовски: Кръглата маса, свикана като седянка и организирана от ПП и ДБ, трасира ролята на акад

Кръглата маса, свикана като седянка и организирана от ПП и ДБ, трасира ролята на акад. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *