Заповед за арест на Путин: Какво е подготвила Европа за Русия?

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви вчера, че издаването на заповед за арест на руския президент Владимир Путин е важно решение за международното правосъдие, предаде Ройтерс.

Това е важно решение за международното правосъдие и за народа на Украйна – каза той. 

Борел каза, че този ход е само началото на процеса на търсене на отговорност от Русия за престъпленията и зверствата в Украйна. Борел получи новината за заповедта за арест на Путин по време на посещението му в Скопие.

След среща с президента на Северна Македония Стив Пендаровски той каза, че Международният наказателен съд (МНС) е издал заповед за арест на Путин, тъй като той е „отговорен за военното престъпление на незаконно депортиране на деца и незаконно презаселване на населението от окупираните територии на Украйна към Руската федерация“.

Той посочи, че МНС смята, че има основателна причина да се смята, че „Путин носи лична отговорност за тези престъпления“. 

– Ние от Европейския съюз винаги сме давали ясно да се разбере, че всички отговорни за незаконната агресия срещу Украйна трябва да бъдат изправени пред съда. Тази заповед на МНС е само началото на процеса на подвеждане под отговорност на руския лидер за зверствата и престъпленията, извършени в Украйна – каза Борел и добави, че не трябва да има безнаказаност.

Прочетете също

Снимка: Танюг/АП

Путин планира да отвърне посещението в Китай: Двете велики сили се сближават, а Западът става все по-нервен

Помощникът на президента на Русия Владимир Путин Юрий Ушаков каза, че има възможност руският лидер …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.