Новините днес
Свят България

Зеленски: България е с нас. Виктор Орбан да заеме страна във войната

България е с нас. Гърция, вярвам, също е с нас. Германия застана зад нас, макар и малко по-късно. Унгария – искам да бъда честен веднъж и завинаги. Трябва да решите за себе си на чия страна сте. Вие сте суверенна държава. Слушай, Виктор, знаеш ли какво се случва в Мариупол? Няма време за колебание…

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски пред лидерите на страните в Европа, които обсъждаха ситуацията в Украйна.

За пръв път от началото на руската инвазия на 24 февруари Зеленски изброи поименно всички държави, които застават зад Киев в конфликта и тези, които са резервирани. Позицията на България, според Зеленски, е категорична. В същото време обаче у нас продължават да текат дебати дали страната ни да изпрати военна помощ на Украйна. Вчера масов протест се проведе в София в подкрепа на Киев, на който се стекоха хиляди хора. 

Зеленски отправи и критики към европейските лидери за късната реакция с налагането на санкции срещу Русия и призова да няма закъснение по отношение членството на Украйна в Европейския съюз. 

“Сега и вие и аз подготвяме членството на Украйна в Европейския съюз. Моля ви, не закъснявайте. Защото в този един месец сравнихте тези два свята и видяхте всичко. Видяхте кой колко струва и видяхте, че Украйна трябва да стане част от ЕС в близкото бъдеще”, отсече Зеленски.

Подобни новини

Николай Събев продължава срещите за развитие на синия сектор

Novinite-dnes.bg

Прокуратурата разследва умишлен палеж след пожара в Благоевград

Novinite-dnes.bg

Втори опит: Тази вечер Русия и Украйна отново сядат на масата за преговори

Novinite-dnes.bg

Новият министър на правосъдието Надежда Йорданова откри 14 наказателни производства срещу България от Европейската комисия при встъпването си в длъжност

Novinite-dnes.bg

Злоупотреба на полицейски началник, които отива на работа с служебно гориво

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар